Elise Vanderelst heeft zichzelf overtroffen tijdens haar eerste deelname aan de Memorial Van Damme. Ze legde de 1500m af in 4’05”75 en scherpt zo het 25 jaar oude nationaal belofterecord aan.

De 1500m bij de vrouwen werd een wedstrijd om duimen en vingers vanaf te likken. Niet alleen de strijd om de winst vormde een boeiend schouwspel, ook in de achterste gelederen was het knap om zien hoe Elise Vanderelst zich in zo’n sterk deelnemersveld staande hield. Vanderelst nestelde zich wijselijk achteraan het pak en kon schijnbaar moeiteloos aanklampen. In de laatste 400 meter kon ze zelfs nog enkele atleten oprapen en wist ze het tempo hoog te houden. Dit resulteerde in een stevige verbetering van haar oorspronkelijke record (4’09”31) dat ze dit jaar op de IFAM liep. Betty Vansteenbroek deed er in 1983 als belofte met 4’08”30 bijna 2,5 seconden langer over. Ook het BR bij de senioren (4’05”05), dat op naam staat van een zekere Veerle Dejaeghere, kwam in gevaar.

In de voorste gelederen werd het een felbevochte strijd tussen Sifan Hassan, Gudaf Tsegay, Shelby Houlihan en Laura Muir. Tsegay koos er in het begin als enige voor om de haas te volgen waardoor Hassan, na een gemiste start, heel was meters moest goedmaken. De Nederlandse nam rustig haar tijd om het gat te dichten en fungeerde zonder het te weten als superhaas voor Muir die in haar spoor volgde. In de laatste 200 meter stak de Britse nog een tandje bij en liet ze iedereen achter zich. Ze kwam over de finish na 3’58”49. Houlihan kon rekenen op een sterke eindsprint en snelde zo ook Hassan voorbij die na haar tweede plek op de 5.000m in Zürich nu genoegen moet nemen met de derde stek.

“Ik had vooraf wat schrik dat ik in dit deelnemersveld van wereldklasse tekort ging komen”, reageert Elise Vanderelst. “Maar ik was overtuigd dat de vorm prima was en dat voorgevoel wordt dus bevestigd. Ik ben blij dat ik de verwachtingen heb kunnen waarmaken. Vorig jaar ondervond ik nog geregeld hinder van de stress, dat is dit jaar gelukkig niet meer het geval.”