Vandaag was het de beurt aan Arnaud Art om de pers te woord te staan in aanloop naar de Memorial Van Damme. De polsstokspringer kijkt alvast reikhalzend uit naar vrijdag om voor eigen publiek misschien wel zijn eigen nationaal record scherper te stellen. De polsstokcompetitie wordt door velen getipt als het nummer van de avond.

Tijdens de Urban Memorial Van Damme afgelopen zaterdag kon Art al enkele mooie sprongen laten zien op 5m73, wat een nieuw BR zou betekend hebben. hij toonde daarmee dat de vorm zelfs op het einde van een lang seizoen nog hoog is.

“Mijn lichaam geeft aan dat het seizoen lang genoeg geduurd heeft. De topvorm is verdwenen, maar ik weet dat ik met mijn huidige vorm mijn eigen BR (5m72; red.) kan aanscherpen. Ik heb vroeger nog vaak in het publiek gezeten en met grote ogen gekeken naar Kevin Rans en Denis Goossens. Het publiek is geniaal, dus zij gaan mij ongetwijfeld helpen om vrijdag hoog te gaan. Ik ga alleszins proberen genieten en voor eigen publiek iets moois proberen neerzetten”, klonk het enthousiast bij de nummer negen van het afgelopen EK.

Met maar liefst zeven deelnemers die in het verleden al over de zes meter wipten, een nog nooit eerder gezien fenomeen, wordt er dus met reden veel verwacht van deze competitie. De jongste telg van het deelnemersveld, Armand Duplantis, wordt misschien wel dé te kloppen man na zijn fenomenale sprong over 6m05 in Berlijn. Er zullen echter veel kapers op de kust liggen die hem de overwinning niet cadeau gaan geven.

“Het niveau in het polsstokspringen is monsterlijk dit jaar. Kijk naar Piotr Lisek, hij werd met 5m90 ‘slechts’ vierde op het EK, ongezien! Heel wat atleten verkeren in de vorm van hun leven. Ik heb geen idee wie gaat winnen, al verwacht ik naast Armand Duplantis vooral veel van Sam Kendricks en Renaud Lavillenie. Ook Timur Morgunov mag niet over het hoofd gezien worden. De piste in Brussel is goed en als de omstandigheden wat meezitten zal er zeker over de 5m90, of zelfs 5m95 gesprongen worden om zich te verzekeren van de diamant”, vertelt Art over zijn verwachtingen van de concurrentie.

Dat Armand Duplantis een groot talent is, was al langer duidelijk. Dat hij nu al één van de atletieksterren van het moment zou worden, was net iets minder voor de hand liggend. Er werd dan ook uitvoerig doorgevraagd naar de 18-jarige Zweed.

“Ik ken hem een beetje, maar ik kan niet zeggen dat ik echt bevriend ben met hem. Duplantis is jong, klein (lacht; red.), maar ook heel relaxt en mature tijdens wedstrijden. Zo jong en al zo hoog springen, dat is onwaarschijnlijk. Zijn snelheid is volgens mij één van zijn grootste troeven. Hij lijkt mij in staat om op een dag het wereldrecord (outdoor 6m14 op naam van Sergey Bubka, indoor 6m16 door Renaud Lavillenie; red.) aan te vallen. Vrijdag kan het misschien al prijs zijn”, aldus de altijd vrolijke atleet.