De 42ste Memorial Van Damme heeft de hoge verwachtingen opnieuw ingelost. Sprinter Christian Coleman en afstandsloper Selemon Barega eisten een internationale hoofdrol op. Langs Belgische zijde blonken de beloftevolle Elise Vanderelst en Jonathan Sacoor uit, ook Bashir Abdi maakte in zijn voorlopig laatste pistewedstrijd een uitstekende beurt.

Sandra Perkovic – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

De Cubaanse Yaimé Pérez was de verrassende winnares in het discuswerpen. Topfavoriete en Europees kampioene Sandra Perkovic kon het niet waarmaken in Brussel. Ze stond lang aan de leiding met een openingsworp van 64m31, maar op het einde verloor ze nog twee plaatsen. Andressa de Morais kwam tot 64m65 en Pérez topte de uitslag met 65m00, wat haar de jackpot van 50.000 dollar opleverde. Wie nog meer geld opstreek is de Colombiaanse Caterine Ibargüen. Na haar overwinning gisteren in het hinkstapspringen voltooide ze de dubbel vandaag met het verspringen. Ze noteerde 6m80 en liet daarmee de grootste favorieten achter zich. Hanne Maudens mocht zich in diezelfde competitie met de wereldtop meten. Ze werd achtste met 6m36.

Renée Eykens kon vandaag aan het Belgische publiek tonen dat ze meer verdiende na haar val op het EK in Berlijn. Ze vertrok goed in het spoor van de Britse Lynsey Sharp voor een chrono net onder de twee minuten op de 800m. In de laatste 100m moest Eykens toch wat terrein prijsgeven. Ze finishte als vierde in 2’01″91. “Ik dacht dat het 700m was vandaag”, reageerde Eykens al lachend na haar wedstrijd. ”De laatste 100m was het echt tegen een muur lopen, maar ik heb durven lopen en daar ben ik blij om. Ik ga nu met de behandeling van mijn voet starten en een lange rustperiode inbouwen, want dat probleem mag na zes maanden eindelijk eens opgelost geraken”, vulde ze nog aan. Sharp hield vol tot het einde en klokte af op 1’59″93.

Op de 400m horden kwamen twee Belgische Cheetahs in actie. Hanne Claes nam een behouden start en schoof stelselmatig op. Ze werd uiteindelijk tweede in 55″87 en kon daarmee de bronzen EK-medaillewinnares Beesley achter zich houden. “De omstandigheden waren niet ideaal en bovendien miste ik de eerste horde”, analyseerde Claes haar wedstrijd. “Ik kon me weliswaar goed herpakken en aan de finish houd ik zelfs enkele wereldtoppers af. Wat een geweldige ervaring!” Justien Grillet moest genoegen nemen met een achtste plaats in 58″11. De overwinning ging naar Hanna Ryzhykova, zilver op het EK in Berlijn, met 55″38.

Opmerkelijk grote verschillen op de 400m bij de vrouwen. Salwa Eid Naser van Bahrein was duidelijk de snelste. Ze blies de tegenstand weg en finishte na 49″33, nipt boven haar persoonlijk record. “Ik wilde graag mijn record aanscherpen, maar een jetlag speelde me parten”, aldus Naser. “Ik heb er een lange reis opzitten van Jakarta richting Brussel, na mijn optreden op de Aziatische Spelen. Gisteren werkte ik er nog de 4×100 en 4×400 meter af, met een gouden en zilveren medaille tot gevolg.” Camille Laus eindigde haar eerste Memorial op een achtste plaats na 53″72. Op de 3000m steeple werden twee vrouwelijke hazen voorzien voor een snelle chrono. Na tweeënhalve rondes moest de Keniaanse Beatrice Chepkoech het werk zelf opknappen. Kenbaar ging het tempo te snel, want ook zij moest temporiseren, waardoor de concurrentie dichter kwam. Met nog 800m te gaan ging het tempo bij Chepkoech weer de hoogte in, resulterend in een nieuw meetingrecord van 8’55″10.

Een groot gat na het afscheid van Usain Bolt? Welnee hoor! Amerikaan Christian Coleman deed hem in het Koning Boudewijnstadion al snel vergeten. Met 9″79 spurtte hij op de 100 meter naar een snelste wereldjaarchrono, enkel zes mannen gingen in het verleden sneller. “Hamstringprobleem verstoorden mijn volledige seizoen”, doet Coleman zijn verhaal. “Verschillende mensen adviseerden me om er voor dit jaar een punt achter te zetten. Opgeven staat echter niet in mijn woordenboek en ik ben trots dat ik heb doorgezet. Dit is met voorsprong de beste wedstrijd van het seizoen.” Ronnie Baker, tot vandaag aanvoerder van de jaarranglijst met 9″87, moest in Brussel zich tevreden stellen met 9″93 en een tweede plaats.

Emmanuel Kipkurui Korir- Foto: Golazo (Tomas Sisk)

De dubbele baanronde bij de mannen kende eveneens een spannend verloop. Het tempo lag niet heel hoog, waardoor er toch wat geduw en getrek aan te pas kwam. De Keniaan Emmanuel Kipkurui Korir toonde zich de snelste op het einde en klokte af op 1″44″72. Junior Eliott Crestan liep de hele wedstrijd in het zog van de wereldtop en werd nog knap zevende in 1’47″59. Belofte Elise Vanderelst deed op de 1500m nog een heel stuk straffer. Alles over die wedstrijd, gewonnen door de Britse Laura Muir, leest u hier.

De 5.000m bij de mannen zal bijblijven als een van de hoogtepunten van deze 42ste editie. De wedstrijd liep perfect volgens plan en de hazen leverden een prima job. Maar liefst acht atleten doorbraken de 13 minutengrens, met de 18-jarige Selemon Barega als primus in 12’43″02. Barega verpulverde hiermee de beste wereldjaarprestatie en tekende ook voor een wereldrecord bij de junioren. Bashir Abdi deed met 13’04″91 eveneens beter dan ooit tevoren, meer over deze indrukwekkende 5.000 meter leest u hier.

De eerste worp van Jamaicaan Fedrick Dacres was meteen de goede in het discuswerpen. De discus landde 68m67 ver, exact één meter minder dan zijn persoonlijk record. Litouwer Andrius Gudzius kwam nog in de buurt met 67m56 maar moest toch vrede nemen met de tweede plaats. Het polsstokspringen bij de mannen ging al vroeg in het hoofdprogramma van start, maar kende pas zijn slot op het einde van de meeting. De verwachte sprong over 6 meter bleef desondanks uit. De 21-jarige Timur Morgunov ging het hoogst met een geslaagde poging over 5m93. De Fransman Lavillenie moest tevreden zijn met plek vijf. Wonderkind Duplantis werd zevende.

Nafi Thiam – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

De Rus Sergey Shubenkov haalde zijn gram op de 110m horden. In Berlijn verloor hij nog de strijd om het goud tegen Pascal Martinot-Lagarde, maar vandaag pakte hij de prijzenpot door te winnen in 12”97. Amper vijf honderdsten verwijderd van zijn persoonlijk record dat hij eerder dit jaar liep. De grootste Belgische ster Nafi Thiam werkte zoals verwacht geen wervelende competitie af. Na enkel licht te trainen in de fitness op haar vakantie ging ze wel nog over 1m89. Het was voldoende voor de overwinning én om het publiek toch minstens éénmaal naar haar hand te zetten.

De wedstrijd van Bram Ghuys zat er vrij snel op in het Koning Boudewijnstadion. Een verrassing was dat echter niet, want het PR van Ghuys lag een pak lager dan dat van de rest. Onze landgenoot kon zichzelf weinig verwijten want presteerde met 2m20 op niveau. De verhoopte uitschieter ontbrak jammer genoeg. De winst ging naar Brandon Starc, die eerder dit jaar al de Commonwealth Games naar zijn hand zette. De Australiër verzekerde zich van de overwinning door zijn sprong over 2m33. Ook de Europese kampioen Przybylko klaarde deze hoogte, maar had daar meer pogingen voor nodig.

100m horden – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

De winst op de 100m horden ging naar de Amerikaanse Brianna McNeal. Zij klopte de topfavoriete Kendra Harrison nipt met 12”61 tegenover 12”63. Ook Eline Berings mocht in de startblokken kruipen om zo haar sterk seizoen in schoonheid af te sluiten. Berings was bliksemsnel weg, maar moest dan het Amerikaanse geweld voor laten gaan. Na een lang seizoen was onze beste hordeloopster van het seizoen nog goed voor 12”94, een zoveelste duik onder de 13” die haar de zevende plek opleverde.

Jonathan Sacoor in omhelzing met Kevin Borlée – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Op de 400 meter trok de jongste van het pak aan het langste eind. Jonathan Sacoor heeft zichzelf een vroeg verjaardagscadeau bezorgd door in een goed gevuld Koning Boudewijnstadion naar winst te lopen in 45”59. De wereldjuniorenkampioen bleef zo nipt de vice-Europese kampioen, Kevin Borlée, voor. Borlée liep naar 45”62 en werd hiermee tweede. Dylan Borlée ging ook van start, maar haalde door een blessure de finish niet.

Shaunae Miller-Uibo – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Shaunae Miller-Uibo heeft haar favorietenrol dan weer volledig waargemaakt in de 200 meter. In de bocht leek Dafne Schippers nochtans de leiding te nemen, maar van zodra de laatste 100 meter werd ingezet, toonde Miller-Uibo haar klasse. Ze ging op en over de Nederlandse en won in 22”12. De atlete uit de Bahamas blijft zo dit seizoen, zowel op de 200m als de 400m, ongeslagen. Achteraan vochten Manon Depuydt en Cynthia Bolingo voor wat ze waard waren. Het was uiteindelijk die eerste, en tevens de jongste van de twee, die eerste Belgische werd in 23”69. Bolingo liep naar 23”82.

Het is een ongewoon tafereel in het hinkstapspringen, maar deze keer was het Pedro Pablo Pichardo die de diamant in de lucht mocht steken en niet Christian Taylor. De Amerikaan legde een voor hem eerder ‘zwakke’ reeks af met 17m31 als beste resultaat. Pichardo liet deze kans niet aan zich voorbij gaan en pakte de winst dankzij zijn sprong over 17m49.

Alle resultaten kan je hier bekijken.