De 5.000m bij de mannen was één om met duimen en vingers van af te likken. Het tempo werd perfect gereguleerd door de hazen waardoor de atleten op een lint snelden naar een nieuwe wereldjaarprestatie. Bashir Abdi ging zelfs sneller dan ooit, en dat in zijn allerlaatste pistewedstrijd.

Met drie hazen werd het rode tapijt helemaal uitgerold voor de 5.000m-lopers. Selemon Barega, Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejelcha, allen uit Ethiopië, gingen er na het haaswerk met zijn drieën vandoor. De amper 18-jarige Barega had zelfs nog een supersnelle laatste ronde in zijn benen. Hij nam ruime afstand van zijn landgenoten en snelde na 12’43″02 (!) over de eindstreep. Het leverde hem een persoonlijk record, de beste wereldjaarprestatie, een Diamond League-record en een wereldrecord bij de junioren op! Het wereldrecord,  dat sinds 2012 op de tabellen stond, snoept hij af van de aanwezige Gebrhiwet. “Ik kwam voor de overwinning en dacht helemaal niet aan een snelle tijd. Op een of andere manier kwam alles samen vandaag en dat resulteerde in een prachtprestatie”, reageerde hij achteraf aan de organisatie.

Barega liep daarnaast ook de vierde snelste chrono aller tijden. Gebrhiwet werd tweede in 12’45″82 en schuift zo op naar de vijfde snelste chrono aller tijden. De 12’46″79 van Kejelcha was nog goed voor de zevende snelste chrono aller tijden. Maar liefst acht atleten bleven onder de 13′ en dus ook de vorige beste wereldjaarprestatie. Negen atleten liepen naar een nieuw persoonlijk record.

Bashir Abdi – Foto: Golazo (Tomas Sisk)

Ook Bashir Abdi liep een geweldige race. Hij startte zoals voorspeld voorzichtig in zijn laatste wedstrijd op de piste. Daarna schoof hij enkele plaatsen op. Na een sterke laatste twee ronden klokte hij als elfde af op 13’04″91. Het betekent voor hem een nieuw persoonlijk record en dat terwijl hij zich nu gaat toeleggen op de marathon. Die schitterende chrono staat vanaf nu ook op plaats één in de Europese jaarlijst. Het is de derde tijd ooit gelopen door een Belg, alleen Monder Rizki en Mohammed Mourhit waren sneller. “Het voelt fantastisch om deze race zo te eindigen. Deze sfeer heb je nergens ter wereld, ook niet op de Olympische Spelen. Het is super fijn om zo mijn hoofdstuk op de piste af te sluiten. Dank u wel allemaal!”