De uitzonderlijke hitte mocht de pret in Heusden allerminst bederven. Vooral voor de Belgische toeschouwers werd het een meeting om duimen en vingers bij af te likken.

Er vielen bijzonder veel topprestaties te noteren in Stadion Het Veen, maar hieronder alvast een eerste korte opsomming.

Aaron Botterman kreeg een eerste maal alle handen op elkaar en hoe. De Gentenaar dook met 1’46″17 een ruime seconde onder de EK-limiet en stoof door naar de top-10 aller tijden. Dat Jan Van Den Broeck dan nog moest volgen in de A-reeks en Botterman nog met een honderdste het nakijken gaf, was al even indrukwekkend. Beide Oost-Vlamingen dus naar het Zurichse EK.

Tussen beide 800m-lopers in mochten ook op de halve afstand twee mannen aan het vieren. Jonathan Borlée haalde (eindelijk) zijn EK-ticket binnen (45″37) maar in zijn spoor mocht ook de jonge Julien Watrin met 45″73 mee aansluiten.

Posterboy Pieter-Jan Hannes moest dan nog komen en ook hij stelde niet teleur. Een splijtende laatste 200m was voldoende om met 3’34″49 op de tweede plaats in de nationale ranglijsten ooit te komen. Hannes kan met vertrouwen én een vierde Europese tijd naar Zürich trekken. In alle enthousiasme waren heel wat mensen Tarik Moukrime bijna uit het oog verloren. Met ook 3’35″96 verbeterde ook hij duchtig

Dat ook de Belgische vrouwen in goede doen waren bewees Sofie Van Accom (elfde nationale tijd op de 1500m) en de 4x400m vrouwen (die met een achtste Europese tijd een stevige sollicitatie doen naar het EK).

Goede “ouwe” Abdelhadi El Hachimi zorgde ook op de afsluitende 5000m voor een EK-limiet. Hij moest wel Bashir Abdi voor zich dulden, die een handvol seconden boven zijn PR bleef.

Alle uitslagen vindt u hier.

Tweet met de hashtag #KBCnacht