De KBC Nacht is zaterdag toe aan editie 43. Noor Vidts, Rani Rosius, Elise Vanderelst, Paulien Couckuyt en Ismael Debjani zijn de blikvangers in Heusden-Zolder. Voor een aantal onder hen wordt de KBC Nacht dé generale repetitie met het oog op het WK in Eugene. Andere landgenoten mikken dan weer op een goede prestatie met het EK in München in het achterhoofd. 

Nog geen week na het BK AC in Gentbrugge krijgen heel wat landgenoten een mooie kans om zich te bewijzen op de 43ste KBC Nacht, die deel uitmaakt van de Continental Tour Bronze van World Athletics. Rani Rosius is in het Stadion De Veen één van de blikvangers. Voor eigen club kan Rosius jacht maken op de EK-limiet die ze op het BK benaderde tot op vier honderdsten met een nieuw PR van 11″28. Rosius hoeft die chrono niet per se te behalen, aangezien de atlete van AVT ook via de Europese ranking naar München kan afzakken. De Nederlandse Jamile Samuel moet Rosius naar een snelle chrono stuwen.

Bij de mannen wordt het uitkijken naar Kobe Vleminckx. De vraag rijst of de Belgische kampioen van LYRA Op de 100m zijn kersvers PR van 10″25 nog kan aanscherpen. Voor het EK is via de rechtstreekse limiet 10″16 nodig, maar net zoals Rosius kan de voormalige vice-Europese beloftekampioen op 200m rekenen op een degelijke plaats op de Europese ranking. Op de 100 mét horden komt Noor Vidts in actie. De wereldkampioene op de vijfkamp liep nog geen 100m horden dit seizoen en zal dus maar wat graag vertrouwen tanken voorzet afreist naar het WK in de Verenigde Staten.

Couckuyt op jacht naar topchrono

Paulien Couckuyt is nog zo’n WK-ganger die in Heusden-Zolder de benen voor een laatste keer test. De Belgische recordhoudster op de 400m horden droomt stiekem van een eerste duik onder 55 seconden op eigen bodem als vertrouwensboost met het oog op Eugene. Op het BK zette Couckuyt met 55″30 haar voorlopig snelste tijd van het seizoen neer. De vraag rijst ook of Nina Hespel opnieuw kan flirten met de grens van 56 seconden. De belofte van DCLA maakte de afgelopen maand al een sprong voorwaarts om u tegen te zeggen, maar het is geen geheim dat Hespel mikt op een 55’er. Jonathan Sacoor trekt naar het WK met de Belgian Tornados. Sacoor liep in mei nog een coronabesmetting op is sindsdien op zoek naar zijn beste benen. De atleet van OEH hoopt op een seizoensbeste in Heusden-Zolder.

Wie de KBC Nacht zegt, denkt spontaan aan snelle wedstrijden op de middellange afstanden en dat zal zaterdag niet anders zijn. De 800m bij de mannen rekent op twee sterke landgenoten met Belgisch kampioen Tibo De Smet en Aurèle Vandeputte. Het duo dat kleur gaf aan het BK krijgt het gezelschap van de Australiër Peter Bol, vorig jaar goed voor een vierde stek op de Olympische Spelen in Tokio. Ook de Kenianen Cornelius Tuwei en Collins Kipruto beschikken over een stel snelle benen. Bij de vrouwen moeten drie landgenotes het mooie weer maken. Elise Vanderelst is sinds woensdag zeker van haar WK-ticket op de 1500m. Vanderelst wil haar snelheid nog aanscherpen en neemt daarom de dubbele baanronde voor haar rekening. Ook Belgisch kampioene Vanessa Scaunet en Rani Baillievier zijn van de partij.

Elise Vanderelst – Foto: Golazo

Wie schiet raak op 1500m?

De 1500m bij de mannen staat in het teken van de EK-limiet van 3’36″00. Maar liefst vijf landgenoten jagen op die chrono. Ruben Verheyden is de man van de regelmaat voorlopig, maar op een absolute uitschieter is het voorlopig wachten. Met Tarik Moukrime, Jochem VermeulenStijn Baeten en Thomas Vanoppen liggen er nog kapers op de kust. Voor Vanoppen wordt het zijn eerste wedstrijd 1500m sinds hij net naast het podium viel in de prestigieuze NCAA-finale in de Verenigde Staten.

Slechts één landgenoot is voorlopig zeker van de EK-limiet op de 5.000m met Isaac Kimeli. Kimeli legt in de Verenigde Staten de laatste hand aan zijn voorbereiding op het WK waar hij alleen de 10.000m voor zijn rekening neemt. Twee Belgen doen zaterdag een gooi naar 13’24″00 om een ticket naar München te boeken. Michael Somers heeft al een limiet op de 10.000m op zak. Ismael Debjani is op zijn beurt al geplaatst op de 5.000m. Of beide heren een extra plaats in de Belgische selectie kunnen afdwingen, moet zaterdag na 12,5 baanronden blijken.

De deelnemerslijst en het uurschema kan u hier raadplegen.

Ismael Debjani – Foto: Golazo