Vandaag staat in het Atletiekstadion De Veen de 42ste KBC Nacht gepland. Het belooft een mooie editie te worden waarin er gejaagd wordt op nationale records.  Elise Vanderelst valt het 42 jaar oude BR op de 1000m aan. Ook Paulien Couckuyt gaat op recordjacht, aangezien ze na haar evenaring ook het BR van Ann Mercken wil aanscherpen. Met namen zoals Michael Obasuyi, Rani Rosius en Cynthia Bolingo aan de start kunnen de atletiekfans in Heusden-Zolder zich alvast in de handen wrijven. 

De 42ste KBC Nacht moet voor veel Belgen een generale repetitie met het oog op internationale kampioenschappen worden. Zowel de Europese jeugdkampioenschappen in Tallinn als de Olympische Spelen in Tokio staan voor de deur. Op de horden wordt het uitkijken naar Michael Obasuyi, die afgelopen zondag voor dé prestatie van het BK AC zorgde met een olympische limiet op de 110m horden. Obasuyi hoopt vandaag in Heusden-Zolder een degelijke tijd neer te zetten. Een duik onder 13″50 zou vertrouwen geven met het oog op het EK voor beloften waar de atleet van OEH een medaillekandidaat is. Bij de vrouwen beloven de hoge horden een strijd te worden tussen de Lage Landen met Anne Zagré en Nadine Visser. Die laatste blesseerde zich een kleine maand geleden en wil op Belgische bodem vertrouwen opdoen.

Op de lage horden gaat Paulien Couckuyt op zoek naar een tweede opeenvolgende overwinning in Heusden-Zolder. Couckuyt, die drie weken geleden het BR van Ann Mercken evenaarde met 54″95, hoopt aan de hand van een nieuw passenritme onder het BR te duiken. De Europese beloftekampioene zal de zege op de KBC Nacht echter niet cadeau krijgen met onder meer Hanne Claes en de Cubaanse Zurian Hechevarria, die afgelopen woensdag in Luik aan het feest was. Ilana Hanssens krijgt een allerlaatste kans om zich te plaatsen voor het EK voor junioren. Daarvoor heeft de atlete van ASVO 59″28 nodig.

Paulien Couckuyt – Foto: Lucien Lambotte

De 1000m bij de vrouwen is een wedstrijd in functie van Elise Vanderelst. De snelste Belgische vrouw ooit op de 1500m indoor én outdoor opent de jacht op een bijzonder record. Anne-Marie Van Nuffel liep 42 jaar geleden 2’36″76 in Berlijn. In de 42ste editie van de KBC Nacht hoopt Vanderelst dat record met succes aan te vallen. Haar persoonlijk record bedraagt 2’37″86, waardoor het ongetwijfeld twee en een halve ronde vol spanning wordt in het Atletiekstadion De Veen. “Ik hoop dat ik morgen een fles mag kraken op het record van Elise. Ze verkeert duidelijk in goede vorm en is dé persoon om mijn record van de tabellen te vegen. Dan kan ik eindelijk afstand doen van dat record (lacht)’, aldus Van Nuffel. Naast de aanval op het Belgisch record wordt de 1000m ook een interessante race op internationaal vlak. De Keniaanse 800m-kampioene Mary Moraa neemt het op tegen de Russische kampioene Aleksandra Gulyayeva. Dat duo heeft de beste wereldjaarprestatie van de Australische Linden Hall (2’35″90) in het vizier.

De 1500m bij de mannen belooft een Belgisch onderonsje te worden met onder meer Peter Callahan, die de tweede plaats bezit op de Belgische ranglijst in 2021. De atleet van RESC zal echter stevige concurrentie mogen verwachten van youngsters Jochem Vermeulen en Thomas Vanoppen. Dat trio gaat in het gezelschap van Australiërs Ryan Gregson en Matthew Ramsden op zoek naar een chrono in de buurt van 3’35. Al lijkt dé topfavoriet bij uitstek de Keniaan Abel Kispsang. Kispang bleef op de Keniaanse trials ene Timothy Cheruiyot voor én mag zich daardoor opmaken voor Tokio. Op de 100m bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op lokale vedette Rani Rosius. Met een PR van 11″33 staat de atlete van AVT op de derde prestatie aller tijden in eigen land. Wil Rosius een plaatsje opschuiven, dan moet ze morgen onder 11″28 duiken. Mariam Oularé krijgt een ultieme kans om onder 11″62 te duiken. Die tijd geeft recht op deelname aan het EK voor junioren.

Foto: Peter Wagemans

De 400m bij de vrouwen staat in het teken van Belgisch recordhoudster Cynthia Bolingo. De snelste landgenote aller tijden op de 400m in zaal én in openlucht heeft haar vizier gericht op het meetingrecord van 51″17 geopend. Bolingo zal echter stevige concurrentie krijgen van Polina Miller, de regerende Europese juniorenkampioene die op de vijfde plaats staat op de Europese ranking in 2021. Op vraag van de mannelijke polsstokspringers is er ook een onderonsje tussen de beste springveren uit de Lage Landen. Ben Broeders mag net zoals afgelopen woensdag het opnemen tegen man in vorm Rutger Koppelaar en de Nederlandse recordhouder Menno Vloon. Geen Eliott Crestan op de 800m bij de mannen, waardoor het uitkijken wordt naar Aurèle Vandeputte en belofte Pieter Sisk. Crestan en Sisk stappen maandag het vliegtuig op richting het EK voor beloften in Tallinn.

Opvallend: Ismael Debjani verschijnt net zoals vorig jaar aan de start van de 5.000m. Debjani wil dus na de tweede prestatie aller tijden op de mijl aan zijn uithouding werken in Limburg. Lander Tijtgat gaat in zijn laatste pistewedstrijd aller tijden op zoek naar het Belgisch record dat op naam van Abdelhadi El Hachimi staat met 13’28″05.