De 42ste KBC Nacht stond ondanks de natte weersomstandigheden weer garant voor enkele mooie prestaties. In het Stadion De Veen in Heusden werd het publiek verwend met twee Belgische records. Elise Vanderelst mocht één op haar naam schrijven op de 1000m. Die eer was ook weggelegd voor Cynthia Bolingo na het aanscherpen van haar eigen nationaal record op de 400m. Er vielen eveneens twee EK-limieten te noteren. Ilana Hanssens en Lucie Grandjean plaatsten zich beiden op de valreep voor het EK in Tallinn. Annelies Nijssen mag zich bovendien opmaken voor het WK junioren. 

Elise Vanderelst en Cynthia Bolingo zetten dé prestaties van de avond neer tijdens de KBC Nacht. Vanderelst veegde het stokoud Belgisch record op de 1000m van de tabellen terwijl Bolingo op een kletsnatte piste komaf maakte met haar eigen nationaal record op de baanronde. Over de straffe prestatie van Vanderelst kan u hier meer lezen. Hier leest u dan weer alles over het huzarenstukje van Bolingo. Hieronder vindt u een uitgebreid verslag terug van de overige disciplines.

Grandjean kleurt voorprogramma met EK-limiet, Muls net te laat in vorm

Ook voor de start van het hoofdprogramma was er al sprake van actie in het Stadion De Veen. Lucie Grandjean wist zich op de valreep zelfs te verzekeren voor het EK voor junioren. De atlete van ACBBS verscheen aan de start van de 1500m en kwam terecht in een sterk deelnemersveld waardoor ze meegezogen werd naar een snelle chrono. Met 4’21”42 kon Grandjean ruim een halve seconde onder de gevraagde tijd voor Tallinn blijven. Voorin wist nog een landgenote onder de limiet voor het EK te duiken, ware het niet dat de selectieperiode voor het EK voor beloften afgelopen zondag al werd afgesloten. Daardoor zien we Camille Muls niet in actie in Tallinn. De 800m-specialiste kwam voor het eerst dit seizoen in actie op de 1500m en dook met een nieuw PR van 4’12”35 ruim onder de gevraagde EK-limiet van 4’17”48. Muls kan zich hopelijk optrekken aan het feit dat ze daarmee opschuift naar de zestiende plaats op de Belgische ranglijst aller tijden. 

Camille Muls – Foto: Lucien Lambotte

Hanssens snelt naar EK-limiet, passenritme nog niet helemaal op punt bij Couckuyt

Op de 400m horden verzekerde eveneens iemand zich van het EK voor junioren. In de eerste reeks mocht Ilana Hanssens ondanks haar derde plaats namelijk toch de handen in de lucht steken. Hanssens beet al weken haar tanden stuk op de EK-limiet van 59”28, maar in haar ultieme poging heeft ze hem eindelijk te pakken. Met 58”87 deed ze een halve seconde beter dan de gevraagde tijd. Daardoor mag ze haar koffers pakken voor een tripje naar Tallinn. 

In de tweede reeks wou Paulien Couckuyt vooral haar aangepast passenritme inoefenen in competitie. De gedeelde Belgische recordhoudster op dit nummer kon tot halfweg koers haar ritme probleemloos vasthouden. Tot op 150 meter van de finish zag het er dan ook heel goed uit voor Couckuyt, maar bij de laatste drie horden ging het plots een pak moeilijker. Couckuyt raakte enkele horden en verloor daardoor logischerwijs snelheid. Ze moest het daardoor stellen met een derde plaats in 57”05. Zurian Hechavarria won de wedstrijd met 55”33. Op de vlakke 400m bij de mannen won Malik James-King in een matige 47”17.

Paulien Couckuyt – Foto: Golazo

Martina met sterk eindschot, Rosius ondanks steun van het publiek niet de snelste

Niemand minder dan de haast onverslijtbare Churandy Martina kroop in Heusden in de startblokken voor de 100m. De nummer vijf van de Olympische Spelen in Londen had echter niet meteen de beste start. Het waren Kobe Vleminckx en Solomon Bockarie die lang om de winst leken te strijden, tot Martina in de laatste meters plots stevig kwam opzetten. Martina verzekerde zich van de overwinning in een seizoensbeste van 10”37, en dat op de dag dat hij 37 kaarsjes mag uitblazen. Met deze tijd verwees hij zijn landgenoot Bockarie (10”44) en Vleminckx (10”58) naar plaatsen twee en drie. Vleminckx kwam nadien ook nog in actie op de 200m. Het leverde hem een tweede plaats op in 21”20. Michael Bently won er in de regen in een tijd van 21”00.

Rani Rosius was dan weer de blikvanger op de 100m bij de dames. Op haar thuispiste kon ze rekenen op de steun van het aanwezige publiek. Het handgeklap van de toeschouwers was echter niet opgewassen tegen de sterke Amerikaanse Kiara Parker. Parker zette de wedstrijd overtuigend naar haar hand in 11”22. Rosius moest terrein toegeven, maar werd wel knap tweede in 11”44. 

Rani Rosius – Foto: Golazo

Uitbollende Obasuyi wint 110m horden, Zagré op niveau

‘Posterboy’ Michael Obasuyi, één van de revelaties van dit seizoen na zijn olympische limiet op de 110m horden, kreeg vandaag verre van ideale omstandigheden voorgeschoteld. Zijn wedstrijd werd namelijk uitgesteld door een regenbui. Obasuyi besloot dan ook enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Maar zelfs dan was hij nog altijd de sterkste. Al uitbollend kwam hij tot een tijd van 13”82. 

Bij de vrouwen trad naast onze eigen Anne Zagré ook Nadine Visser aan. Het Nederlandse talent kwam voor het eerst in actie na een blessure aan de hamstring en wou vooral ritme opdoen. Visser vertrok goed, maar viel in het tweede wedstrijddeel stevig terug. De Europese kampioene in zaal verloor de balans volledig bij het overschrijden van de voorlaatste horden en zag daardoor de Amerikaanse Payton Chadwick over haar gaan. Chadwick won uiteindelijk in 12”93, gevolgd door Visser in 13”05. Zagré werd derde in een zeer degelijke 13”06.

Michael Obasuyi (centraal) – Foto: Golazo

Sub 2’00 voor Hering, Vandeputte snelt in spoor van sterke Tuwei naar 5e prestatie aller tijden

Op de 800m bij de vrouwen trok de Duitse Christina Hering het laken naar zich toe. Ze dook in 1’59”95 voor de eerste keer dit seizoen onder de twee minuten. Drie Belgische atletes verschenen mee aan de start van deze wedstrijd. Mariska Parewyck viel na 500m op de grond en kon de wedstrijd niet afmaken. Vanessa Scaunet finishte sterk in een nieuw persoonlijk record van 2’04”35. Ook Annelies Nijssen werkte een sterke race af. Ze finishte als zevende in een nieuw persoonlijk record van 2’04”55. Nijssen kan met veel vertrouwen naar Tallinn vertrekken. Ze staat nu vijfde op de Europese ranking bij de juniores. Met deze tijd mag ze zich ook opmaken voor het WK voor junioren in Nairobi aangezien deze limiet op 2’05″75 stond. Nijssen is slechts de derde Belgische atlete die zich weet te plaatsen.

De Keniaan Cornelius Tuwei stormde op de 800m bij de mannen naar een knaltijd van 1’43”76. Zijn landgenoot Collins Kipruto eiste met 1’44”33 de tweede plek op. De Belgen stelden met twee persoonlijke records allerminst teleur. Aurèle Vandeputte spurtte in de laatste 200 meter naar een derde plaats in een nieuw persoonlijk record van 1’45”65. In zijn zog dook belofte Pieter Sisk voor de eerste keer onder de 1’47. Met 1’46”81 zal ook hij zeker vertrouwen getankt hebben voor het EK. 

Foto: Jeroen De Meyer

Belgen, met Vermeulen op kop, weren zich knap tussen internationale concurrentie 

Het werd uitkijken naar de 1500m bij de mannen aangezien de haas ging van start in een tempo dat de lopers naar 3’32 moest brengen. De Keniaan Kipsang Belet kon na het wegvallen van de haas enkele meters voorsprong nemen. Toch werd het nog heel spannend want Jochem Vermeulen en de Australiër Matthew Ramsden kwamen de laatste 200 meter heel dicht. Met drie gingen ze de laatste rechte lijn in. In een spannende eindsprint trok Belet aan het langste eind. Hij won in 3’33”96. Vermeulen werd derde in een nieuw persoonlijk record van 3’35”2. Met deze vijfde prestatie aller tijden bevestigt hij zijn topseizoen. Thomas Vannoppen liep naar een zeer knappe 3’37”01 en nestelt zich op de vierde plaats aller tijden bij de beloften. Ook Michael Somers liep onder de 3’40. Peter Callahan liep in het begin nog naast Vermeulen, maar viel nadien stevig terug en moest zich met 3’41”55 tevreden stellen. 

Foto: Peter Wagemans

Tijgat sluit laatste pistewedstrijd af met PR, Debjani stapt uit

In de A-reeks van de 5000m werd het uitkijken naar Ismael Debjani en Lander Tijtgat. Debjani sloot de eerste helft goed aan bij de kopgroep, maar viel geleidelijk verder terug. Uiteindelijk stapte hij op drie ronden voor het einde uit de wedstrijd. Lander Tijtgat deelde zijn wedstrijd beter in. Hij eindigde zijn laatste pistewedstrijd ooit met een persoonlijk record van 13’32”54. De Ethiopiër Gemechu Dida won de wedstrijd solo in 13’14”39. 

Broeders opnieuw niet opgewassen tegen sterke nederlanders, vrouwen geplaagd door regen

Het polsstokspringen voor de mannen vond al vroeg in de namiddag plaats. Ben Broeders nam het er net als afgelopen woensdag in Luik op tegen het sterk Nederlands duo bestaande uit Menno Vloon en Rutger Koppelaar. Opnieuw was het Nederland boven aan de polsstokstand. Broeders deed met 5m65 nochtans beter dan enkele dagen geleden, maar toch bleek het niet voldoende te zijn voor de overwinning. Vloon zette eveneens een gelukte poging neer op deze hoogte én wist vervolgens ook nog over 5m75 te springen.

De vrouwen hadden het weer niet mee. In het midden van hun competitie kregen zij een flinke regenbui te verwerken. Toch wist één iemand zelfs in deze omstandigheden indruk te maken. Fleur Hooyberghs kon ondanks de regen een nieuw persoonlijk record neerzetten van 4m16 waarmee ze beste Belgische werd De overwinning ging echter naar Aksana Gataullina die als enige over 4m26 geraakte. 

Ook hoogspringers gehinderd door regen

Het slechte weer zorgde voor mindere prestaties in het hoogspringen. De Italiaanse Elena Vallortigara sprong in haar eerste poging als enige over 1m88 en won hiermee de wedstrijd. De tweede en derde plek waren voor de Oekraïense Yuliya Chumachenko en Oksana Okuneva, die beiden over 1m84 sprongen. Noor Vidts sprong in de moeilijke weersomstandigheden niet hoger dan 1m75. Mirela Demireva, de zilveren medaillewinnares van Rio, geraakte niet over haar openingshoogte.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.