Ruben Verheyden heeft zich verzekerd van zijn eerste individuele deelname aan een internationaal kampioenschap bij de senioren. Tijdens de KBC Nacht kon Verheyden opnieuw rekenen op zijn sterk eindschot. Zijn sterke laatste ronde leverde hem een supersnelle 3’35″19 op. Daarmee duikt de Belgische kampioen ruim onder de limiet voor het EK in München (3’36″00). Het brengt hem naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden.

De 1500m beloofde op voorhand één van de topnummers van de KBC Nacht te worden. Met Ruben VerheydenJochem VermeulenTarik MoukrimeStijn Baeten en Thomas Vanoppen was de bezetting van eigen bodem meer dan stevig te noemen. Alle vijf maakten ze jacht op de EK-limiet van 3’36″00. En daar kregen ze heel wat hulp bij dankzij de sterke Afrikaanse atleten aan de start.

Moukrime en Vermeulen waren de enige landgenoten die enigszins voorin te vinden waren in de aanvangsfase van de wedstrijd. Verheyden, Baeten en Vanoppen haakten achterin hun wagonnetje aan en verkozen een heel andere wedstrijdtactiek. Moukrime en Vermeulen reageerden op elke versnelling van de Afrikanen, al moest het duo op anderhalve ronde van de finish wel gas terugnemen. Ondertussen schoven Verheyden, Baeten en Vanoppen plaatsen op.

Op ruim 250m van het einde kon Verheyden zijn troef beginnen uitspelen. De Europese juniorenkampioen wervelde naar voren en ging quasi iedereen voorbij. Enkel de Keniaan Reynold Kipkorir was een maatje te groot voor de EA-atleet, figuurlijk dan. Kipkorir haalde het in 3’34″02, daarna was het aan Verheyden om te finishen in 3’35″19. Het vorige PR van Verheyden stond op 3’37″00 dus de beloftevolle atleet pitst er zo maar even bijna twee volle seconden af. Hij wipt daarmee over Vermeulen naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden.

Moukrime en Baeten kwamen allebei nog heel dicht bij de EK-limiet. Moukrime finishte als vijfde in 3’36″43 en bleef zo net de DCLA-atleet voor die de tijd na 3’36″52 liet stoppen. Voor Baeten betekende dat een nieuw PR.