Al heel wat Belgen maakten vandaag de aftocht richting Amerika om zich voor te bereiden op het WK. Toch werden we tijdens de KBC Nacht in Heusden-Zolder verwend met enkele spraakmakende prestaties. Wij lieten enkele hoofdrolspelers hun zegje doen na de race.

Tibo De Smet – 1’44″89 op 800m – 5de aller tijden

“Ik wist wel dat ik sneller kon dan mijn tijd van vorige week, maar ik had niet verwacht dat ik er zoveel honderdsten af kon pitsen. Ze hadden op voorhand gezegd dat ze voor een snelle doorkomsttijd liepen, dus ik heb mij in de eerste ronde bewust achterin gehouden. Daardoor had ik op het einde nog overschot.”

“Mijn seizoen was al geslaagd toen ik mij van het EK verzekerde. Dat was voor mij het grote doel. De prestatie van vandaag is een mooie kers op de taart. Nu wordt het volop toewerken naar mijn eerste internationaal kampioenschap bij de senioren. Eerst dus weer even een trainingsblok afwerken. Heel misschien volgt er tussendoor nog een 400m. Eliott Crestan was altijd een groot voorbeeld van mij. Het zou cool zijn om uiteindelijk sneller dan hem te gaan.”

Ruben Verheyden – 3’35″19 op 1500m – EK-limiet en 5de aller tijden

“Eindelijk. Na verschillende keer 3’37 te lopen wist ik dat het een kwestie van tijd was voordat die uitschieter er zou komen. Maar dat ik mijn PR zo fors zou aanscherpen, had ik nu ook weer niet verwacht. Dit is echt ongelofelijk. De omstandigheden waren perfect, ik kon goed opschuiven… En ik sta gewoon achtste in Europa terwijl ik nog altijd maar 21 jaar ben. Naar deze wedstrijd waren we al vijf weken aan het toewerken.”

“De ranking voor het WK maakte mij heel onrustig. Je volgt dat toch regelmatig op. Nu ik de limiet voor het EK beet heb, kan ik in alle rust toewerken naar het kampioenschap. Als het er in de reeksen niet supersnel aan toegaat, kan ik wel meestrijden voor een plaats in de finale. Mijn laatste snelle ronde is op dat vlak zeker een troef. Ik wil echt bewijzen dat ik er thuishoor.

Ruben Verheyden – Foto: Floryan Simar

Noor Vidts – 13″33 op 100m horden

“Dit voelde heel goed. Ik heb even gesukkeld met een probleem aan de hamstring waardoor ik niet veel op de horden heb getraind. Daardoor ben echt heel blij met deze chrono. Eigenlijk was ik met alles onder de 13″50 tevreden geweest, want ik wist echt niet goed wat te verwachten. Op de horden moet je toch altijd wat in een bepaald ritme komen.”

“Maandag werk ik nog een verspringcompetitie af in Frankrijk en de dag nadien vertrek ik naar het WK. Ik ga vooral proberen genieten van de wedstrijd en mijn best doen. We zien wel wat dat op het einde van de tweedaagse geeft. Op de 800m heb ik de laatste tijd heel hard gewerkt, dus dat zit zeker goed.”

Paulien Couckuyt – 55″45 op 400m horden

“Op zich sta ik hier nu met een goed gevoel. Het was een mooie wedstrijd qua hordenpassages, maar in mijn passenritme speelde ik op veilig. Ik heb meerdere keren een pas teveel gezet tussen de horden. Dat gebeurt normaal niet als ik echt doorloop. Ik kwam nochtans naar hier om dat er echt uit te krijgen, maar ik denk dat het mij ontbrak aan overtuigingskracht. Op het WK komt dat wel goed. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

“Het belangrijkste is dat ik weer het gevoel heb dat ik op het EK in de 54″ kan lopen. Het EK blijft dan ook echt het hoofddoel.”

Foto: Floryan Simar

Kobe Vleminckx – 10″26 op 100m

“Ik loop hier bijna identiek dezelfde tijd als vorige week. Dat is een teken dat ik het kan. Het was een goede race. Via de ranking moet ik mij normaal wel kunnen plaatsen voor het EK in München. Ik ga nu vooral naar dat kampioenschap toewerken en bewust even geen wedstrijden meer doen. Behalve dan volgende week nog één race met de 4x100m-ploeg in Hongarije. In Luik waren de wissels echt nog niet op punt. Als we dat verder kunnen finetunen, dan trekken we sowieso ons gemiddelde naar beneden en staan we steviger in de top 16 die naar het EK mag.”

Foto: Floryan Simar

Elise Mehuys – 11″48 op 100m – Persoonlijk record

“Ik heb altijd gezegd dat mijn atletiekcarrière geslaagd is als ik onder de 11″50 loop. Eindelijk is mij dat gelukt. Ik ben echt heel blij. De goede piste, gunstige wind en leuke atmosfeer hielp daar zeker bij. Al was het met de wind nog even in spanning afwachten. Ik ben blij dat mijn tijd net homologeerbaar is.”

“Anderhalve week voor het WK blesseerde ik me licht aan de hamstring. Op het BK wou ik nog geen risico nemen, maar vandaag was de hamstring weer helemaal in orde.”

Elise Vanderelst – 2’01″68 op 800m – 7de aller tijden

“Dit is héél goed voor mijn vertrouwen. Ik kwam naar hier om aan mijn snelheid te schaven en kan alleen maar vaststellen dat die snelheid duidelijk goed zit. En maar goed ook want op het WK ga ik een goed eindschot nodig hebben. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat ik op het WK zou staan. Toch was de opluchting groot toen ik woensdag eindelijk de officiële bevestiging kreeg. Ik durf dromen van een WK-finale, al weet ik dat het enorm lastig wordt. Daarom wordt het EK in München mijn belangrijkste doel. Ik voel dat ik daar echt kan scoren.”