Tibo De Smet heeft voor een absoluut hoogtepunt gezorgd tijdens de KBC Nacht. Op de 800m knalde de Belgische kampioen naar een toptijd van 1’44″89. Daarmee verstevigt hij zijn vijfde plaats op de ranking aller tijden. Amper vijf landgenoten doken in het verleden al onder de 1’45 duiken. 

In de laatste decennia dook slechts één landgenoot onder de 1’45 op de 800m. Die eer was weggelegd voor Eliott Crestan tijdens de halve finales van de Olympische Spelen. De laatste weken kwamen Aurèle Vandeputte en Tibo De Smet al erg dichtbij, maar vandaag was het raak voor één van hen.

Tijdens de KBC Nacht liepen zowel Vandeputte als De Smet een attente koers. Onze twee landgenoten lieten zich niet gek maken door het hoge tempo voorin en volgden geduldig in de achterhoede. Met nog 200m voor de boeg, was het De Smet die naar voor knalde. Er stond geen maat op de kersverse Belgische kampioen. De RCG-atleet kwam nog heel dicht op kleppers als Peter Bol en Collins Kipruto, maar dat bleek toch nog net een tikkeltje te hoog gegrepen. De klok stopte voor De Smet op een indrukwekkende 1’44″89, een verpulvering van zijn nog geen week oude PR van 1’45″32. Vandeputte werd achtste in 1’46″40.

Een sprong op de ranking aller tijden levert het De Smet niet op. Hij blijft zijn vijfde stek behouden, maar komt nu wel gevaarlijk dichtbij Nathan Kahan (1’44″87) en Crestan (1’44″84). Deze tijd was bovendien goed geweest voor een rechtstreeks ticket naar het WK in Eugene, ware het niet dat de ranking inmiddels is afgesloten. Op het EK in München is De Smet wel van de partij, net als Vandeputte en Crestan.