Foto: Ruben Van Den Berghe
Foto: Ruben Van Den Berghe

Thomas De Bock finishte zondag, op de EK-selectiecross in Roeselare, elfde en derde belofte. Met die notering had de Yellow-Armada atleet geen absolute zekerheid op selectie, maar met een tijdsverschil net onder de minuut op Pieter-Jan Hannes, primus bij de beloften, kon De Bock toch hoopvol toeleven naar maandagavond.

Het contrast met het goede nieuws dat sommigen van zijn collega’s kregen, kon niet groter zijn. De selectiecommissie pleitte op maandag in het nadeel van De Bock en de andere beloften. Enkel Pieter-Jan Hannes mag binnen anderhalve week de Belgische driekleur verdedigen op het EK in Belgrado. Dat De Bock, van wie het van Dublin 2009 geleden is dat hij nog op een EK veldlopen stond, niet mee mag op de vlieger naar de Servische hoofdstad, stelde de HAMM-atleet (en zijn trainer) diep teleur. Een reactie.

Had je verwacht of gehoopt erbij te zijn? Correcte beslissing van de selectiecommissie?

“Ik geloofde er sterk in dat de bond een beloftenploeg zou sturen. Mede omdat er bij de beloftenenkele kleppers actief zijn zoals Hannes, Lunders en ook Basemans én omdat deze jongens ook de toekomst van de atletieksport en het veldlopen uitmaken! Uiteindelijk kwam het nieuws dat ze geen ploeg zouden sturen. Persoonlijk kwam dit nieuws best hard aan, zeker omdat ik in de periode 2010-2012 af te rekenen had met een blessure en ik pas sinds deze zomer weer op niveau kon lopen had ik gehoopt eindelijk eens beloond te worden. Of het al dan niet een correct beslissing is laat ik in het midden omdat ik niet geplaatst ben daar objectief over te oordelen.”

Heb je er alles kunnen uithalen in Roeselare? Zat er meer in?

“Ik weet dat mijn conditie nog niet top is, maar wel gestaag aan het verbeteren is. Waarschijnlijk zal ik pas in februari/ maart top zijn. In Roeselare deed ik wat van mij verwacht werd: bij de eerste 4 beloften eindigen. Al denk ik dat er meer in zat: zo kwam ik in de derde ronde ten val en verloor daarbij ook enkele spikespinnen waardoor de modderstroken een ware hel werden.”

Naar welke Belgische prestatie wordt het uitkijken?

“Het zal uitkijken worden naar de prestaties van Kimeli, Hannes en Bashir. Zo mag dit trio best een hoge plaats ambiëren in hun categorie. Zo was het impressionant te zien hoe makkelijk Bashir wegliep van de andere Belgen in Roeselare. Tevens zie ik de mannenploeg in het ploegenklassement best hoog eindigen.”

Welke doelen stel je jezelf nu op korte en lange termijn?

“Normaliter staat de crosscup van Brussel op het programma, maar omdat ik nog ervaring mis op het hoogste niveau (Roeselare was mijn eerste lange CC) zal ik vooral leergeld moeten betalen. Na Brussel zal ik mij focussen op mijn examens, want ondanks dat ik in mijn masterjaar zit vallen de meeste examens dit semester. Op de lange termijn ligt mijn focus op het BK cross en deze zomer wil ik al mijn records sterk aanscherpen!”