De marathon van Valencia heeft geen absolute toptijden opgeleverd. De wind in de Spaanse havenstad gooide zoals verwacht roet in het eten van de toppers. Koen Naert haspelde een groot deel van de marathon alleen af en moest vrede nemen met 2u08:41, ongeveer een minuut boven zijn PR. Thomas De Bock scherpte ondanks de wind zijn PR aan tot 2u11:27 en duikt zo onder de internationale limiet voor het WK in Oregon van volgend jaar. De Keniaan Lawrence Cherono was de beste in eerder bescheiden 2u05:12 na een bijzonder slot. 

De marathon van Valencia heeft geen nieuw persoonlijk record opgeleverd voor Europees marathonkampioen Koen Naert. Naert, die droomde van een verbetering van zijn PR (2u07:39), moest in de Spaanse havenstad opboksen tegen felle windstoten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de marathon van Rotterdam in 2019 kon hij niet op persoonlijke hazen rekenen, waardoor het bij momenten een eenzame tocht werd. Ondanks de wind lag de 32-jarige atleet tot kilometer 25 op schema om in de buurt van 2u07 te finishen. Een sanitaire stop rond die kilometerpaal maakte een verbetering van zijn PR onmogelijk.

In de slotfase zou onze landgenoot nog heel wat atleten oprapen, maar de eenzaamheid en omstandigheden eisten zijn tol: Naert liep over de finish na 2u08:41, net iets meer dan een minuut boven zijn PR. Voor de Europese kampioen is het zijn tweede chrono ooit. “Dit was brutaal, 34 kilometer solo, veel wind en een toiletbezoek aan kilometer 25. Niet de tijd waarop ik had gehoopt, maar op mentale kracht (ondanks dat het héél uitdagend was) toch mijn tweede tijd ooit gelopen. Ik ben geduldig voor wat in de toekomst kan volgen”, aldus Naert op Twitter.

https://twitter.com/KoenNaert/status/1467449810466844675

Thomas De Bock onderstreepte zijn bloedvorm in Valencia door ondanks de moeilijke omstandigheden naar een PR te lopen. De Bock kwam over de finish in 2u11:27 en deed zo een kleine halve minuut beter dan eerder dit jaar in Enschede. Hij duikt onder de internationale WK-limiet en ook een deelname aan het EK in München van volgend jaar lijkt zo goed als binnen. Op de Belgische criteria voor het WK in Oregon en het EK is het voorlopig wachten.

Thomas De Bock – Foto: NN Running Team

Dorian Boulvin leek op weg naar een sterk debuut, aangezien hij lang in het gezelschap van zijn trainingsmakker De Bock liep. Hij zou echter een klop van de hamer krijgen en finishen na 2u18:00. Wie nog een grotere klop van de hamer kreeg, was Soufiane Bouchikhi. De man die vorig jaar nog flauwviel in de slotkilometers moest het opnieuw ontgelden in de laatste fase van de mythische marathon. Na 35 kilometer was hij nog de tweede Belg in koers, maar de voormalige Belgische kampioen in het veld strompelde uiteindelijk na meer dan 2u20 over de finish. Duatleet Angelo Vandecasteele verging het beter bij zijn debuut. Vandecasteele, vorige maand nog goed voor een dichte ereplaats op het WK duatlon, leek halfweg koers op schema te liggen voor een chrono van 2u14. In de tweede wedstrijdhelft kreeg de debutant het logischerwijs lastig. Hij finishte uiteindelijk als derde Belg in 2u17:32.

Cherono wint na bizar slot

Voorin ging het evenmin razendsnel. Al na halfweg wedstrijd bleek dat een verbetering van het parcoursrecord (2u03:00) niet tot de mogelijkheden behoorde. In een spannend slot, waarin een aantal atleten uit de tweede groep de kopgroep inhaalden, bleek de Keniaanse topfavoriet Lawrence Cherono toch de sterkste in een eerder bescheiden 2u05:12, voor de Ethiopiër Deso en de Keniaan Kacheran. Cherono is geen onbekende, aangezien hij op de Olympische Spelen vierde werd na Bashir Abdi. Vorig jaar was de Keniaan tweede in Valencia. Zijn landgenoot Geoffrey Kamworor opteerde niet voor het tempo van de kopgroep, maar was wel één van de atleten die in de slotfase kwam aandringen. De voormalige wereldrecordhouder op de halve marathon viel net naast het podium in een nieuw PR van 2u05:23. De Duitser Amanal Petros en Spanjaard Hamid Ben Daoud hadden beiden een reden voor een feestje. Petros finishte na 2u06:27 en scherpte zo zijn eigen nationaal record aan. Ben Daoud volgde acht seconden later, eveneens in een nationaal record.

Bij de vrouwen ging de zege naar Nancy Jelagat. De 36-jarige Keniaans verpulverde haar PR met méér dan een kwartier tot 2u19:31. De Ierse Fiounnuala McCormack werd knap vijfde in 2u23:58. Binnen exact één week voert ze het Ierse team aan op het EK veldlopen in eigen land. De Nederlandse Nienke Brinkman verraste met een sterke 2u26:34. Brinkman is een wereldtopper in het berglopen en bewijst dat ze ook op vlakke wegen uit de voeten kan. Het meeste opmerkelijke aan het verhaal van Brinkman is dat ze in 2019 haar eerste stappen zetten in de loopwereld.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1467428891895685129