Atletiekliefhebbers kunnen na het EK atletiek hun hart alweer ophalen. Zondag vindt in Gentbrugge namelijk de Runners’ lab Halve Marathon plaats die, net zoals vorig jaar, een indrukwekkend internationaal deelnemersveld aantrekt. Alle ogen zijn er gericht op Bashir Abdi. Vorig jaar moest de Belgische topatleet nog last minute verstek geven. Nu zondag staat hij wel aan de start met slechts één doel: het 25 jaar oude Belgisch record van Mohammed Mourhit verbeteren.

Mohammed Mourhit liep in 1997 de halve marathon in een Belgische recordtijd van 1u00:18. 26 jaar later liep nog geen enkele landgenoot sneller, maar daar kan dit weekend tijdens de Runners’ lab Halve Marathon in Gentbrugge mogelijk verandering in komen. Bashir Abdi, voor wie deze wedstrijd als een thuismatch aanvoelt, wil zondag onder deze tijd duiken. Als het kan liefst ook onder de magische grens van 60 minuten. De bronzen medaillewinnaar van de olympische marathon in 2021 krijgt voor deze missie het gezelschap van enkele Keniaanse toplopers als Erick Leon Dniema en Abraham Akopecha. Deze wedstrijd past perfect in Abdi zijn voorbereiding voor de marathon van Rotterdam die op 16 april gelopen wordt.

Ook een andere Belg heeft grote plannen komende zondag. Simon Debognies zal starten aan een tempo dat goed is voor een tijd van 1u01:30. De kersverse Belgisch recordhouder 10 km op de weg richt zich meer en meer op de langere afstand en maakt tijdens de Runners’ lab Halve Marathon zijn debuut op de 21 kilometer. Dat hij in topvorm verkeert, is duidelijk gezien zijn straffe prestaties in de Zevenheuvelenloop en Schoorl. De atleet finishte er respectievelijk als vierde en eerste. Debognies krijgt het gezelschap van de oud-Europees recordhouder op de halve marathon Sondre Moen. Daarnaast zal Debognies zich ook kunnen optrekken aan de Zwitser Morgan Le Guen en de Marokkaanse loper Omar El Harras.

Foto: Runners’ lab

De Runnes’ lab Halve Marathon fungeert bovendien als Belgisch kampioenschap. De strijd voor de bronzen plak kan bijzonder spannend worden. De Belgische toppers die hiervoor in aanmerking komen zijn Dorian Boulvin en Thomas De Bock. De atleten van het Runners’ lab Athletics Team zullen op sleeptouw genomen worden door Guillaume Grimard. De nummer drie van het BK veldlopen zal hazen naar een tijd rond de 1u03.

Niet enkel naar de mannen moet reikhalzend uitgekeken worden. Ook het vrouwelijk deelnemersveld mag er wezen. In de strijd voor de eindoverwinning kijken we in de richting van enkele Keniaanse loopsters. Lydia Njeri Mathathi en Veronica Loleo willen graag onder de 1u08 duiken. Ook de Nederlandse dames Jip Vastenburg en Lysanne Wilkens zakken af naar Gentbrugge met de hoop een sterke tijd neer te zetten.

Hanne Verbruggen, die pas een Olympische marathonselectie afdwong in Sevilla, zal een poging ondernemen om haar PR van 1u11:46 te verbeteren en de Belgische titel bij de vrouwen te veroveren. Qua concurrentie voor deze titel dient zij voornamelijk rekening te houden met Hannah Vandenbussche. Zij zette vorig jaar in Gentbrugge nog haar besttijd (1u13:47) op deze afstand neer en kan zondag haar minder veldloopseizoen uitwissen. Karen Van Proeyen en youngster Juliette Thomas vervolledigen het lijstje van podiumkandidaten. Thomas, die deze winter een grote stap voorwaarts zette en derde eindigde op het BK veldlopen, kan wel eens een grote hap doen uit haar PR van 1u18:55 waardoor het ook hier een spannende strijd belooft te worden.

Hanne Verbruggen – Foto : Golazo