Het Runners’ lab Athletics Team met onder meer Dieter Kersten, Robin Hendrix en Isaac Kimeli heeft op de DHL Ekiden in Brussel het BR verpulverd. Het zestal was in en rond het Koning Boudewijnstadion en Park van Laken goed voor een recordtijd van 2u04:02, bijna drie minuten beter dan het BR van een Belgisch team (2u06:57) in 2005. Het team bleef zo slechts 50 seconden boven het Europees record op de ekiden.

Het werd twee jaar wachten op de DHL Ekiden in Brussel, maar dat lange wachten werd vandaag dik en dubbel beloond. Het Runners’ lab Athletics Team snelde namelijk in de buurt van het Koning Boudewijnstadion en Park van Laken naar een Belgische recordtijd. Marathonloper Dieter Kersten kon als enige van zijn team niet met voorsprong de snelste tijd neerzetten. Kersten moest Europees beloftekampioen op de 1500m, Ruben Verheyden, naast zich dulden. Vervolgens ging Robin Hendrix aan de boom schudden voor het Runners’ lab Athletics Team. Hendrix, die afgelopen zomer deelnam aan de Olympische Spelen in Tokio op de 5.000m, liep een snoeiharde tien kilometer op het heuvelachtige parcours.

Met een voorsprong van zowat twee minut zette hij Thomas De Bock op weg, die eveneens een goede beurt maakte met de snelste tijd van alle derde lopers. Na de Bock mocht Simon Debognies opdraven. Debognies, die afhaakte voor het BK tien kilometer afgelopen zondag, liep maar liefst een halve minuut sneller dan Arnaud Dely. Dely stond zondag als derde op het podium van dat BK. Met een ruime voorsprong mocht Dorian Boulvin de laatste vijf kilometer afwerken om teamkapitein Isaac Kimeli in een zetel af te zetten bij het ingaan van de afsluitende 7,195 kilometer. Kimeli stelde niet teleur en haspelde de ongewone afstand 18 seconden sneller af dan Belgisch recordhouder op de 1500m Ismael Debjani. Aan de finish klokte Kimeli af na 2u04:02, ruim beter dan het BR dat al sinds 2005 op de tabellen stond met 2u06:57. Voor het Europees record had het zestal nog 50 seconden sneller moeten gaan, maar daarvoor lijkt het parcours in Brussel niet meteen geschikt. Het snelste vrouwenteam van AVR zette een tijd neer van 2u44:07. Het snelste clubteam bij de heren was USBW in een tijd van 2u10:55, op de voet gevolgd door CSDY en ROBA op de plaatsen twee en drie.

Volgende week doet Bashir Abdi in Rotterdam een poging om een volledige marathon aan het tempo van het winnende team af te werken. Abdi doet er een gooi naar het Europees record dat 2u04:16 bedraagt.