De Meeting International de Liège heeft een nieuw Belgisch record teweeggebracht. Op de 600m ging Eliott Crestan bijna een volle seconde sneller dan het 22 jaar oude record van Joeri Jansen. Ook Pieter Sisk dook onder de vorige recordtijd. In het voorprogramma maakte Antoine Snyders indruk door naar 10″29 te sprinten op de 100m. 

De Province Naimette Arena mocht woensdagavond een resem Belgische toppers verwelkomen voor de 22ste Meeting International de Liège. De grootste uitblinkers van de avond gingen hard te keer op de 600m. Eliott Crestan nam er revanche na zijn vroege exit op het EK in Rome door op deze ongebruikelijke afstand naar een nieuw nationaal record te stormen. Dat stond met 1’15″35 al bijna 22 jaar op naam van Joeri Jansen, maar Crestan dook er vandaag ruim onder. Hij is met 1’14″47 de eerste landgenoot ooit die onder de 1’15 duikt én moet in Europa enkel de ondertussen gestopte Pierre-Ambroise Bosse voor zich dulden. Ook Pieter Sisk revancheerde zich nadat hij in Rome evenmin de tweede ronde haalde. Hij kraakte met 1’15″19 eveneens de chrono van Jansen.

Foto: Jolien De Bock

Met een 300m stond er nog een andere, eerder ongebruikelijke afstand op het programma. Cynthia Bolingo zag haar kans om haar eigen Belgische record onder vuur te nemen, al was er weinig bedreiging. Bolingo bleef met 37″33 bijna een seconde boven haar topchrono. Helena Ponette kwam met 37″16 nog iets dichterbij, hoewel zij in het verleden ook al sneller ging. Florent Mabille benaderde op de volledige baanronde wel zijn allerbeste vorm. Hij zette met 45″83 zijn tweede tijd ooit neer. In het voorprogramma kwamen Hanne Claes en Paulien Couckuyt tot respectievelijk 52″45 en 53″25.

Nog in het voorprogramma sprong de 10″29 van Antoine Snyders op de 100m in het oog. De Belgian Falcon verpulverde zijn persoonlijk record en komt ruim de top tien aller tijden binnen. Rani Rosius was opnieuw een maatje te klein om de winst af te snoepen van Patrizia Van der Weken (11”11) en werd tweede met 11”33. Zij evenaarde haar persoonlijke record van 11”18. Op de hoge horden kon Julien Watrin zijn doel afvinken. De atleet rekende op de KBC Nacht op een duik onder de veertien seconde, maar na een fout op een horde mocht hij alle hoop opbergen. In Luik was het wel prijs met 13″87. De beste Belg was Nolan Vancauwemberghe (13″68). Anne Zagré legde haar tien hindernissen af in 13″28. Op de 400m horden zorgde Mimoun Abdoul Wahab voor één van de weinige Belgische overwinningen in de loopnummers. De jonge hordeloper flirtte wederom met de 50-secondengrens en bleef er dit keer amper twee honderdsten boven.

Foto: Jolien De Bock

Vanessa Scaunet liet zich gelden op de dubbele baanronde. Winnen deed ze niet, maar haar derde plaats in 2’02″93 moet een mooie opsteker zijn. Het is haar snelste tijd sinds ze in 2021 naar een persoonlijke recordrecord van 2’°2″05 liep. Een plaats verderop in de uitslag blonk Annelies Nijssen. De 21-jarige atlete kneep met 2’03″30 bijna een seconde van haar PR. Tijdens de KBC Nacht raakte Rani Baillevier nog verzeild in een valpartij, maar vandaag haalde ze heelhuids de finish in een mooie 2’04″57. Thomas Vanoppen koos eveneens voor het tweeluik Heusden-Luik, maar dan op de 1500m. Hij ging met 3’37″87 bijna twee seconden sneller dan vier dagen geleden.

Foto: Jolien De Bock

In de loopnummers zwaaide de buitenlandse concurrentie de plak, maar in de kampnummers hadden de Belgen veelal het laatste woord. Ben Broeders overvleugelde iedereen door als enige de lat op 5m66 te laten liggen. Hij probeerde vervolgens nog zijn eigen BR aan te scherpen, maar een sprong over 5m86 bleek een te lastige beproeving. Ook Thomas Carmoy ging het hoogst van iedereen, weliswaar zonder polsstok. Hij wipte als enige over 2m21 en ging dan opzoek naar een nieuw seizoensbeste. In de EK-finale klaarde hij 2m26. Vandaag wou het op 2m27 niet lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in