Er staat voorlopig geen rem op Elie Bacari. De EK-finalist op de 110m horden zette vandaag in Finland zijn PR voor de vijfde keer dit zomerseizoen scherper. In het spoor van Omar McLeod, de olympische kampioen van 2016, sprintte Bacari naar 13″38. Lisa Rooms trok naar Bilbao voor haar tweede 5.000m van het seizoen. De atlete strandde op drie seconden van haar besttijd. Even later op de avond ging Jana Van Lent in Oslo nog een flink stuk sneller op diezelfde afstand. 

Het zomerseizoen is nog niet eens halfweg, maar toch lijkt het al een uitgemaakte zaak wie met de prijs van ‘Revelatie van het Jaar’ zal gaan lopen. Niemand kan nog rond de pijlsnelle opmars van Elie Bacari.

Afgelopen winter verbaasde hij al door in één van zijn eerste wedstrijden van het seizoen de WK-limiet te slechten en op dat WK zelf de halve finales te bereiken. Dit outdoorseizoen lijkt hij gewoon op het zelfde elan door te stomen. Bacari stond op het EK in Rome als 20-jarige in de finale en blijft zijn eigen records aan flarden lopen. Zo wervelde hij afgelopen zaterdag naar een chrono van 13″39 met iets te veel ruggesteun. Vandaag deed hij er met minder wind in de rug en een matige start nog een honderdste af.

Dat huzarenstukje voerde hij op in Finland tijdens de Paavo Nurmi Games, een onderdeel van de Continental Tour Gold. Met zijn 13″38 moest Bacari enkel de olympische kampioen van 2016 Omar McLeod voor zich dulden waardoor hij een goede zaak doet voor de ranking voor Parijs. Op de Begische ranglijst moet het jonge hordentalent voortaan slechts drie landgenoten voor zich dulden. In Europa liepen dit seizoen slechts dertien atleten sneller dan de DCLA-atleet.

Onze noorderbuur Nadine Visser maakte eveneens indruk op de horden. De nummer vijf van het afgelopen EK evenaarde in de finale haar PR en nationaal record van 12″51. In het polsstokspringen zweefde wereldkampioene Nina Kennedy over 4m80. Olympisch kampioen Marcell Jacobs toont zich stilaan weer klaar voor de nieuwe Olympiade door een snelle 9″92 op het bord te tonen in de 100m-finale. Eerder op de dag dook hij met het kleinste verschil ook al eens onder de 10 secondengrens. In het speerwerpen deed Neeraj Chopra het degelijk met 85m97.

Foto: Jolien De Bock

Lisa Rooms blijft net boven PR in Bilbao, Jana Van Lent wel ruimschoots sneller

Daags na haar 28ste verjaardag bond Lisa Rooms de spikes aan voor haar tweede 5.000m van het seizoen. De afstandsspecialiste van AVLO bleef dit seizoen nog niet gespaard van pech. Ziekte velde haar eind mei waardoor een ultieme gooi naar een EK-ticket in het water viel.

De teleurstelling van het gemist EK heeft inmiddels een plaats gekregen waardoor Rooms in het Spaanse Bilbao volop op zoek kon naar een chrono in de buurt van haar PR. In tegenstelling tot haar seizoensopener moest Rooms zich nooit aan de kop tonen. Ze hield zich schuil in het treintje en klampte aan tot in de laatste kilometer. Daarna stond ze er alleen voor met 15’29″95 als resultaat, drie seconden boven haar PR.

De snelste Belg was Rooms daarmee niet, want een uur na het startschot in Bilbao klonk ook in het Noorse Oslo een startsignaal. Het teken voor Jana Van Lent om aan haar 12,5 rondjes te beginnen. De verrassende nummer 12 van het EK op de 10.000m vond tegenstanders van haar kaliber en die loodsten haar naar een nieuwe recordtijd van 15’21″46. Daarmee maakt Van Lent een stevige sprong op de Belgische ranking aller tijden. De 23-jarige winnares van de meest recentste CrossCup laat haar twaalfde plaats achter en komt op de zevende stek terecht. Ze gaat zo onder meer Rooms en Louise Carton voorbij.

Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in