Op de World Indoor Tour Gold in Torun heeft Ruben Verheyden een reuzegrote hap uit zijn PR op de 1500m genomen. Met een verbetering van meer dan vier seconden strandde hij op enkele tienden van het BR van Ismael Debjani en de kwalificatiestandaard voor het WK in Glasgow. Ook Rani Rosius maakte in Polen haar opwachting.

De World Indoor Tour Gold draait op volle toeren. Tussenin de halte in Boston afgelopen zondag en de wedstrijd in Liévin aankomende zaterdag was het tijd voor de Copernicus Cup in Torun. Met Rani Rosius en Ruben Verheyden betraden twee Belgische atleten de Arena Torun.

Verheyden had deze winter al een mijl en een 1000m afgewerkt, maar kwam nu voor het eerst aan de start van zijn olympische specialiteit, de 1500m. Gezien zijn progressie tijdens het zomerseizoen leek zijn oude PR uit 2022 – 3’40″90 – rijp voor de slacht. De aanvangsfase bracht Verheyden alert voorin door, waarna hij nog enkele atleten moest laten passeren en als zesde finishte. De chrono was desalniettemin een indrukwekkende verbetering van zijn record met bijna vier en een halve seconde. Verheyden werkte de metrische mijl af in 3’36″55 en klimt zo op naar de tweede plaats in de Belgische all time ranking. Ismael Debjani ging twee jaar geleden nog zeventien honderdsten sneller. Ook de WK-limiet van 3’36″00 bleef maar net buiten schot, al staat Glasgow sowieso niet op Verheydens programma.

Rani Rosius was inclusief reeksen al aan haar achtste race op elf dagen tijd toe. In Torun mocht ze weliswaar in een rechtstreekse finale aantreden. Daarin vlamde thuisloopster Ewa Swoboda met 7″01 naar de snelste wereldjaarprestatie. Rosius klokte 7″24 en werd vijfde. In Uppsala, Zweden nam Ben Broeders deel aan de Mondo Classic. Hij zweefde over 5m67, maar geraakte in drie pogingen niet over 5m82. Dat is ook de limiet voor de Olympische Spelen. Mondo Duplantis zelf won de wedstrijd, maar was niet helemaal tevreden met 5m92 als beste prestatie.