Thomas Van der Poel kon zich afgelopen weekend knap plaatsen voor een tweede internationaal kampioenschap in zijn jonge carrière. In Duitsland verbeterde de meerkamper zich in vijf disciplines en dat resulteerde in een puntentotaal van 7.620. Van der Poel voldoet daarmee ruim aan de limiet voor het EK beloften. Die stond op 7.533 punten. 

Thomas Van der Poel is de negende atleet die zich plaatst voor het EK beloften in Espoo. De eerstejaars belofte, die vorige zomer nog in actie kwam op het WK junioren maar de tienkamp toen vroegtijdig moest staken, trok het afgelopen weekend naar Duitsland voor een tienkamp.

De BRAB-atleet begon voortreffelijk aan zijn tweedaagse met een dik PR van 10″83 op de 100m. In het verspringen bleef hij met 7m16 amper zes punten onder zijn beste sprong ooit. Nadien volgde met 12m54 in het kogelstoten en 1m96 in het hoogspringen nog twee degelijke prestaties. In de afsluitende 400m liep Van der Poel opnieuw sneller dan ooit. Met 49″07 pitste hij meer dan een halve seconde van zijn PR.

Foto: Jonny De Ceulaerde

Op de tweede dag opende de atleet met 14″72 op de 110m horden. Daarna volgde alweer een PR. Van der Poel wierp zijn discus naar 38m93, ruim een meter voorbij zijn voormalig record. In het polsstokspringen trok hij de goede flow door. De alleskunner deed beter dan ooit door over 4m40 te springen. In het speerwerpen, de voorlaatste discipline, volgde een voor hem degelijke 55m13. Voor de afsluitende 1500m zette Van der Poel nog één keer alles op alles. Hij dook met 4’39″74 ruim onder zijn twee jaar oude PR.

Met vijf persoonlijke records op twee dagen sprokkelde Van der Poel een knappe 7.620 punten. Hij doet daarmee ruim beter dan de 7.533 punten die nodig zijn voor het EK beloften. Als eerstejaars belofte komt Van der Poel de Belgische top tien aller tijden binnen met een negende stek.