Elien Vekemans heeft België een eerste medaille bezorgd op het EK voor beloften in Espoo. De Belgische recordhoudster in het polsstokspringen bij de beloften greep het zilver dankzij een sprong over 4m45. Vier jaar geleden oogstte Vekemans ook al eremetaal op het EK voor junioren, maar toen was het nog brons. In de finale van de 4x100m liepen de Belgian Rockets nog naar een knappe vijfde plaats in een nieuw Belgisch beloftenrecord. Voor Jana Van Lent eindigt haar eerste Europees kampioenschap met een mooie twaalfde plaats op de 10.000m.

Met Elien Vekemans vaardigde België een stevige kanshebber op eremetaal af naar het EK voor beloften. De nummer één op de Europese jaarranglijst bij de beloften in het polsstokspringen maakte de hoge verwachtingen feilloos waar. Vekemans wipte in haar eerste poging meteen over 4m40 en klom zo naar de eerste plaats in de tussenstand. Een medaille leek in de maak, maar was nog geen zekerheid. Na een gelukte poging over 4m45 was dat wel het geval.

Vekemans kreeg enkel nog de Franse Marie-Julie Bonnin mee in de strijd om het goud. Haar concurrente deed echter wat zij niet kon: over 4m50 springen, een hoogte die Vekemans eerder dit jaar wel al overbrugde. De poulain van Steven Taelman eindigde zo knap als tweede, een stevige opsteker na twee moeilijke jaren waarin ze een eetstoornis moest overwinnen. Het is bovendien de tweede keer dat ze Europees eremetaal behaalt. In 2019 veroverde ze ook al het brons op het EK voor junioren.

Eerder op de avond stond ook de 4x100m-finale gepland. Het mannenkwartet, bestaande uit Olivier Lifrange, Emiel Botterman, Timber Huysmans en Rendel Vermeulen, slaagde er helaas niet in het stokje veilig door te geven. Hun vrouwelijke tegenhangers slaagden wel in deze opzet. Startloopster Marine Jehaes trok de boel uitstekend op gang en lanceerde Janie De Naeyer in vierde stelling. De Naeyer viel één plaats terug alvorens Miriam Oulare te piloteren. Tenslotte mocht Delphine Nkansa, die enkele uren later de halve finale van de 200m nog op het programma had staan, in vijfde positie aandraven. De nummer vier van de 100m-finale kon geen plaatsen meer winnen waardoor de Rockets mooi als vijfde finishten in 43”66. Daarmee nemen ze een hele hap uit het Belgisch beloftenrecord. Dat stond op 44”15.

Foto: Jolien De Bock

De 4x100m-finale heeft Nkansa geen windeieren gelegd tijdens de reeksen van de 200m. Nkansa heeft er wel voor moeten knokken, maar plaatste zich met 23”45 al bij al eenvoudig voor de halve finale.

Jana Van Lent mocht eveneens het Leppävaara Stadium betreden. In de finale van de 10.000m deed ze de eerste ronden veel extra meters in de tweede baan. Toen het pak uit elkaar viel, nestelde ze zich nog net in de top twintig. Met nog vier kilometer te gaan won de Belgische kampioene op deze afstand alsmaar posities. Ze kwam uiteindelijk als twaalfde over de streep in 35’28”42. Daarmee doet ze het exact even goed als haar positie op de startlijst.

Voor Jente Hauttekeete en Thomas Van der Poel stond deze avond nog het hoogspringen en de 400m gepland. In het hoogspringen deed het Belgisch duo een goede zaak. Hauttekeete zweefde naar een nieuw PR van 2m12. Van der Poel kwam tot een knappe 2m06, twee centimeter onder zijn PR maar wel zijn beste sprong van het seizoen. Ze eindigden daarmee tweede en derde in de uitslag, net achter de ongenaakbare Sander Skotheim. Op de 400m startten Hauttekeete en Van der Poel in dezelfde reeks. Hauttekeete won die in 49″18 en Van der Poel werd derde in 49″48. Daarmee besluiten de twee Belgen dag één op een mooie plek in de tussenstand. Hauttekeete staat derde en Van der Poel tiende.