De Koninklijke Belgische Atletiekbond maakte de voorbije dagen druppelsgewijs de genomineerden voor de Allianz Gouden Spike bekend. Naast opvolgers voor Nafi Thiam en Bashir Abdi worden ook twee beste beloftes, de beste G-sporter en het beste team verkozen. De ceremonie vindt op 2 december 2023 plaats in Mechelen.

2023 was alweer een jaar met heel wat mooie Belgische atletiekmomenten. Daarom zet de KBAB onze nationale toppers in de bloemetjes tijdens de uitreiking van de Allianz Gouden Spikes. Vorig jaar volgden Nafi Thiam en Bashir Abdi zichzelf op als winnaars van de hoofdprijzen en werden Mimoun Abdoul Wahab en Helena Ponette verkozen tot Rising Stars. De beste G-sporter en het beste team waren respectievelijk Roger Habsch en de Belgian Tornados. De longlist van genomineerden werd gemaakt op basis van objectieve prestatiecriteria waarna een jury van bondsmensen, pers en ex-atleten de winnaars zal aanduiden.

Nafi Thiam kan dit jaar met een nieuwe Allianz Gouden Spike een waanzinnige tien op een rij volmaken. Na een geweldige winter waarin ze Europees kampioene werd en het wereldrecord vijfkamp op haar conto schreef met een score van 5.055 punten, moest ze in de zomer verstek geven voor het WK. Daar zag ze met Cynthia Bolingo een stevige concurrente op de voorgrond treden voor de titel van beste atlete van het jaar. Bolingo knokte zich met een Belgisch record van 49″96 naar de 400m-finale en werd daarin vijfde. Twee weken later zette ze het Koning Boudewijnstadion op zijn kop door haar Diamond League-reeks te winnen. Ook collega-Cheetah Hanne Claes ziet haar topseizoen beloond worden met een nominatie; net als Jolien Boumkwo, Merel Maes, Rani Rosius, Imke Vervaet en Europees bronzen medaillewinnares Noor Vidts.

Foto: Erik van Leeuwen

Bij de mannen werden de laatste vier edities telkens gewonnen door een marathonloper en ook dit jaar zullen Bashir Abdi en Koen Naert er weer dichtbij zijn. Abdi won Rotterdam in 2u03:47 en bleef zo amper negen seconden boven zijn eigen Europees record. In Chicago verzamelde hij enkele weken terug een podiumplek op één van de zes Abbott World Marathon Majors. Naert verbeterde in Rotterdam zijn persoonlijke toptijd naar 2u06:56 en kwam in de marathon van New York indrukwekkend als vijfde over de finish. Bij de pisteatleten kan Julien Watrin met zijn zilveren Europese indoormedaille over 400m een mooie troef naar voor schuiven. Isaac Kimeli werd eind 2022 – na de uitreiking van de Allianz Gouden Spikes van dat jaar – derde op het EK veldlopen in Turijn. Ben Broeders, Thomas Carmoy en Eliott Crestan toonden zich in de Diamond League terwijl Tibo De Smet zijn olympisch ticket al ruim op voorhand bemachtigde. Timothy Herman wierp zijn speer meters voorbij het oude BR en is met 87m35 de mondiale nummer zes van 2023. De andere genomineerden zijn Jente Hauttekeete, Alexander Doom, Robin Hendrix, Jef Vermeiren en Philip Milanov.

Foto: Jolien De Bock

Bij de beloften voldeden drie mannen aan de criteria die gehanteerd werden om de preselectie te maken. Steeplechaser Clément Labar krijgt concurrentie van twee werpers: kogelstoter Andreas De Lathauwer en speerwerper Ides Verhulst zijn de twee andere genomineerden. Langs vrouwelijke kant steken Elien Vekemans en Delphine Nkansa erbovenuit dankzij hun zilveren en gouden medaille op het EK voor beloften. Nog op de longlist vinden we de 18-jarige WK-debutante Merel Maes, Yorunn Ligneel, Yanla Ndjip-Nyemeck, Ilona Masson, Nina Hespel en Sena Tay terug. De Belgian Tornados zijn het eerste van vier teams die in aanmerking komen voor een bekroning. Op het WK in Boedapest werden ze verrassend uitgeschakeld in de reeksen, maar in zaal pakten ze in Istanbul de Europese titel. Ook de twee andere 4x400m-ploegen werden genomineerd. Zowel de Belgian Cheetahs als het mixed-team liepen in de WK-finale naar de vijfde plaats. Tot slot is er nog de mannelijke crossploeg die op het EK vierde werd in het landenklassement. Voor de Allianz G-Spike/Handi Spike zijn Peter Genyn, Roger Habsch, Maxime Carabin, Joyce Lefevre en Léa Bayekula de kanshebbers.

Foto: Sona Maleterova for European Athletics

Alle genomineerden nog eens op een rijtje:

Allianz Gouden Spike vrouwen

 • Bolingo Cynthia/CABW
 • Boumkwo Jolien/VAC
 • Claes Hanne/DCLA
 • Maes Merel/ACW
 • Rosius Rani/AVT
 • Thiam Nafissatou/RFCL
 • Vervaet Imke/RCG
 • Vidts Noor/VAC

Allianz Gouden Spike mannen

 • Abdi Bashir/RCG
 • Broeders Ben/DCLA
 • Carmoy Thomas/CRAC
 • Crestan Eliott/SMAC
 • De Smet Tibo/RCG
 • Doom Alexander/AVR
 • Hauttekeete Jente/KAAG
 • Hendrix Robin/OEH
 • Herman Timothy/ACME
 • Kimeli Isaac/OEH
 • Milanov Philip/ACME
 • Naert Koen/RESC
 • Vermeiren Jef/ACHL
 • Watrin Julien/DAMP

Allianz Women’s Rising Star

 • Hespel Nina/DCLA
 • Ligneel Yorunn/HAC
 • Maes Merel/ACW
 • Masson Ilona/FCHA
 • Ndjip-Nyemeck Yanla/RESC
 • Nkansa Delphine/RESC
 • Tay Sena/STAX
 • Vekemans Elien/DCLA

Allianz Men’s Rising Star

 • De Lathauwer Andreas/VS
 • Labar Clément/ARCH
 • Verhulst Ides/ACW

Allianz Team of the Year

 • Belgian Tornados
 • Belgian Cheetahs
 • 4x400m mixed relay
 • Crossteam mannen EK Turijn

Allianz G-Spike/Handi Spike

 • Peter Genyn
 • Roger Habsch
 • Léa Bayekula
 • Joyce Lefevre
 • Maxime Carabin