Delphine Nkansa heeft op het EK voor beloften nipt naast naast het eremetaal gegrepen. In het Finse Espoo sprintte de 21-jarige specialiste, die met de vijfde tijd van alle deelnemers naar dit kampioenschap trok, op de natte piste naar een chrono van 11″36. Ze deed er daarmee drie honderdsten te lang over om eremetaal af te dwingen en finishte als vierde. Eerder op de avond slaagden Elie Bacari en Yanla Ndjip-Nyemeck er niet in een finaleplaats af te dwingen.

Delphine Nkansa mocht zich op het EK voor beloften zeker bij de kanshebbers rekenen op eremetaal op de 100m. Met een PR van 11″22 in de halve finale zag het er bovendien naar uit dat Nkansa op het juiste moment haar topvorm beet had.

De nummer zes van het EK indoor begon vervolgens uitstekend aan haar finale. Ze schoot als een kanonskogel uit de startblokken en lag lang op medaillekoers. In het laatste deel kreeg Nkansa het echter lastig. Ze viel terug naar de vierde plaats en kon niemand meer remonteren. Met een eindtijd van 11″36 was het dus net niet. Voor een medaille was minimaal 11″33 nodig, een tijd die Nkansa dit seizoen al zeven keer liep. Het goud in deze race ging naar een ontketende N’Ketia Seedo.

Eerder in de avondsessies stonden nog de halve finales van de hoge horden geprogrammeerd. Met Elie Bacari en vooral Yanla Ndjip-Nyemeck mochten we voorzichtig hopen op twee finaletickets. Die eerste was er nog dichtbij. Met een vierde plaats in zijn reeks greep hij net naast de grote ‘Q’. Met zijn chrono van 13”94, ruim twee tienden boven zijn PR, stond hij net één plaats te ver in de einduitslag om via de verliezende tijden door te stoten.

Ndjip-Nyemeck, op papier de vierde snelste van alle deelnemers, bleef ver onder haar kunnen. De atlete liet het namelijk op zijn beloop gaan toen ze voelde dat ze achteropraakte. Met 13”71 finishte ze teleurstellend als zevende in haar reeks. Voor de finale was 13”21 nodig.

Langs internationale zijde was het onder meer uitkijken naar de finale van de 400m waar Keely Hodgkinson haar kans zou wagen. De Britse recordhoudster op de 800m ging behouden van start waardoor ze in de laatste 100m nog flink wat opknapwerk had. Hodgkinson deed wat nodig was en rolde onder meer de Nederlandse Zoë Sedney, die lang in derde positie liep, op. Verder dan brons kwam de internationale blikvanger niet, maar hze noteerde wel een knap PR van 51”76. Sedney, die tot vorig jaar focuste op de 100m horden, werd uiteindelijk vierde in een nieuwe besttijd van 52”02. Het goud ging naar de Britse Yemi Mary John in 51”04. Bij de mannen haalde de Noorse recordhouder Havard Bentdal Ingvaldsen het in 45”13.

Foto: Sona Maleterova for European Athletics

Nederlands succes kwam er verder nog wel op de zevenkamp én de 100m bij de mannen. Sofie Dokter verzekerde zich dankzij records in het hoogspringen, kogelstoten en de afsluitende 800m van het zilver. Met 6.256 punten botste ze enkel op de Finse Saga Vanninen. Dokter won twee jaar geleden ook al het zilver op het EK voor junioren. Raphael Bouju voegde daar nog een extra zilveren plak aan toe door naar 10″17 te snellen op de 100m. Daarmee moest de topfavoriet enkel Jeremiah Azu (10″15) voor zich dulden.

Foto: Sona Maleterova for European Athletics