Bashir Abdi heeft zijn marathonjaar 2022 op knappe wijze afgerond tijdens de London Marathon. De Europese recordhouder maakte tot en met kilometer 35 deel uit van een elitegroepje met onder meer Amos Kipruto en titelverdediger Sisay Lemma. Op de verschroeiende versnelling van Kipruto had niemand een antwoord klaar. Abdi knokte zich naar een derde plaats in een mooie 2u05:19, zijn derde chrono aller tijden op de marathon. Voor de zege was 2u04:39 nodig. 

Nooit eerder verscheen Bashir Abdi tot drie keer toe aan de start van een marathon in hetzelfde jaar. Daar kwam in de straten van de Britse hoofdstad Londen verandering in. Na een vierde stek in Rotterdam en bronzen WK-medaille in Eugene maakte Abdi opnieuw jacht op een podiumplek tijdens de TCS London Marathon. Een kopgroep van zeven bleef heel lang samen in Londen, inclusief onze landgenoot.

Kenenisa Bekele, nog altijd de tweede snelste man ooit op de marathon, moest als eerste grote naam de rol lossen. Abdi nam enkele keren initiatief, maar nooit met volle overtuiging. De Europese recordhouder zou echter, zoals de rest van de kopgroep, moeten passen bij de verschroeiende versnelling van de Keniaan Amos Kipruto. Die laatste stormde als een bezetene naar de finish en zou uiteindelijk nog onder 2u05 blijven met 2u04:39. Kipruto vocht eerder dit jaar een pittig duel uit met wereldrecordhouder Eliud Kipchoge – die te gast was in Londen – tijdens de marathon van Tokio.

Amos Kipruto – Foto: TCS London Marathon

In de strijd om de podiumplaatsen moest Abdi Leul Gebresilase voor zich dulden. De Ethiopiër van het NN Running Team bleef onze landgenoot uiteindelijk zeven seconden voor aan de finish met 2u05:12. Abdi zette met 2u05:19 zijn derde chrono ooit neer en de Gentenaar heeft duidelijk wel een speciale band met het nummer drie. Zowel op de Olympische Spelen, als op het WK was hij goed voor derde plaatsen en bijhorende bronzen plakken. De medaille die Abdi vandaag in de wacht sleepte, gaat onmiddellijk naar inclusieve omnisportclub Boezjeern uit Eeklo, een initiatief dat de marathonloper wil steunen. Bekele finishte op een vijfde stek in 2u05:53, een officieus WR bij de masters.

Yehualaw oppermachtig ondanks val

Bij de vrouwen stond er geen maat op de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw. In haar tweede marathon ooit snelde Yehualaw – ondanks een valpartij met nog ruim tien kilometer voor de boeg – weg van alles en iedereen in de slotfase nadat een elitegroepje net zoals bij de mannen lang bij elkaar bleef. Yehualaw finishte in 2u17:26, drie seconden boven haar PR en 25 seconden boven het WR in een race waarin alleen vrouwen aan de start verschijnen. Yehualaw beschikt voorlopig over een perfect rapport op de marathon met twee deelnames en evenveel overwinningen. Joyciline Jepkosgei, de winnares van vorig jaar, en Alemu Megertu flankeerden haar op het podium in de eerste wedstrijd waarin zes vrouwen onder 2u19:30 bleven. In Londen weerklonk het startschot bij de vrouwen 40 minuten eerder dan voor de mannen.

Yalemzerf Yehualaw (centraal in beeld) – Foto: TCS London Marathon