De WK-selectie voor ons land is na vandaag een stuk groter geworden. Tien landgenoten trekken namelijk binnenkort naar Eugene, omdat ze hun plaatsje hebben afgedwongen via de World Ranking. De meest opvallende stijgers van de afgelopen weken zijn Tim Van de Velde en Kevin Borlée. Voor een handvol Belgen werd het een pijnlijk verdict, aangezien ze amper enkele punten tekort kwamen voor een WK-ticket.

Het was al weken in spanning afwachten voor trainers, atleten, media en pers, maar de finale World Ranking in de aanloop naar het WK in Eugene is er! Belangrijk nieuws dus voor de Belgische selectie, aangezien nog een handvol landgenoten hoopte op een ticket via dat systeem. Tien gelukkigen zijn sinds woensdag zeker van hun deelname aan het WK. Bij de vrouwen is er sprake van een kwartet met Imke Vervaet (200m), Camille Laus (400m), Elise Vanderelst (1500m) en Vanessa Sterckendries (hamerslingeren). Voor Laus en Sterckendries wordt Eugene een vuurdoop op een globaal kampioenschap in openlucht. In het geval van Laus is het een individueel debuut.

Bij de mannen maken zes extra namen hun opwachting met Alexander DoomDylan en Kevin Borlée (400m), Tim Van de Velde (3.000m steeple), Thomas Carmoy (hoogspringen) en Philip Milanov (discuswerpen). Opvallend is onder meer de naam van Kevin Borlée, die tot voor kort geen plaats op de ranking had bij gebrek aan voldoende wedstrijden. De voormalige Europese kampioen én snelste Belg van het jaar trekt naar zijn zesde wereldkampioenschap in openlucht. Voor het eerst doet hij dat op het allerhoogste globale niveau met broer Dylan aan zijn zijde. Doom, Van de Velde en Carmoy treden voor het eerst aan op mondiaal outdoorkampioenschap. Doom kwam wel al in actie op de Olympische Spelen van Tokio met de Belgian Tornados.

Deze Belgen waren al geplaatst voor het WK: Ben Broeders, Julien WatrinEliott CrestanIsmael DebjaniIsaac KimeliBashir Abdi, Koen NaertDieter Kersten, Lahsene BouchikhiThomas De BockThomas Van der PlaetsenAnne ZagréPaulien CouckuytMieke GorissenHanne Verbruggen, Nafi Thiam en Noor Vidts.

Deze teams waren al zeker van het WK: Belgian Cheetahs, Belgian Tornados en het team op gemengde 4x400m.

Net niet: Van den Broeck, Herman en Scaunet stranden op handvol punten

De bekendmaking van de definitieve World Ranking gaat gepaard met vreugde en verdriet. Aurèle Vandeputte steeg na het BK van afgelopen weekend nog wat plaatsjes, maar op de 800m zijn alle 48 plaatsen bezet door atleten die de rechtstreekse limiet liepen. Naomi Van den Broeck kroonde zich op het BK in Gentbrugge voor het tweede jaar op rij tot Belgisch kampioene. In de ranking op de 400m komt ze amper zes punten tekort. Een gelijkaardig verhaal voor Vanessa Scaunet op de 800m, ook zij strandt op zes punten van het WK. Timothy Herman had nog zeven extra punten nodig om met zijn speer richting de Verenigde Staten te trekken. Ruben Verheyden maakte een grote sprong op de ranking, maar blijft op 11 punten steken.