Na de WR-avond vrijdag keerde de rust relatief terug naar Hayward Field op zaterdagavond. Langs Amerikaanse zijde zorgden de dames op de 4x100m voor het hoogtepunt van de avond door topfavoriet Jamaica af te houden. De Canadese mannen verrasten het Amerikaanse kwartet dan weer op die 4x100m. Anderson Peters volgde zichzelf op als wereldkampioen in het speerwerpen. Voor Nederland werd het een dag om snel te vergeten. Beide aflossingsploegen op de 4x400m haalden de finale niet én Sifan Hassan kwam tekort in de medaillestrijd op de 5.000m. 

Zes finales moesten de avondsessie van de voorlaatste dag kruiden met onder meer de finales op de 4x100m én het speerwerpen bij de mannen. De Amerikaanse vrouwen bewezen op de 4x100m dat het niet nodig is om over de wereldkampioen te beschikken op de individuele disciplines om het verschil in de aflossingen te maken. Het Amerikaanse kwartet met JeffersonSteinerPrandini en Terry klokte af in een beste wereldjaarprestatie 41″14.

Jamaica moest het hoofd buigen voor de thuisploeg, ondanks dat slotloopster Shericka Jackson maar liefst 22 honderdsten sneller liep dan haar Amerikaanse concurrente. In de strijd om het brons vielen de Britten weg door een blessure bij Dina Asher-Smith. Duitsland profiteerde, waardoor de Duitsers hun eerste medaille van dit WK beet hebben.

Bij de mannen moesten de favorieten eveneens het onderspit delven. Canada met een fenomenale slotloper Andre De Grasse knalde naar het goud in een beste wereldjaarprestatie van 37″48. De Grasse was duidelijk sneller dan Marvin Bracy, de vierde man bij de Verenigde Staten. De Britten konden in tegenstelling tot bij de vrouwen wel het brons veilig stellen.

Sifan Hassan viel naast het podium op de 10.000m, al kon de Nederlandse zich herpakken tijdens de finale van de 5.000m. Zuinig als altijd liet Hassan zich pas bij het ingaan van de slotronde opmerken. De tweevoudige olympische kampioene snelde naar de leiding, maar Hassan zou te vroeg haar versnelling plaatsen. In de laatste bocht kraakte ze namelijk, waardoor het slechts een zesde plaats werd. Voorin stond er geen maat op Guday Tsegay, die haar eerste wereldtitel behaalde in 14’46″29. De Ethiopische werd op de voet gevolgd door Beatrice Chebet én haar landgenote Dawit SeyaumLetensebet Gidey, de winnares van de 10.000m, nam onderweg veel kopwerk voor haar rekening. In de slotfase zou ze die inspanningen cash betalen, met een vijfde plaats tot gevolg.

In die andere finale op de piste maakte de Keniaan Emmanuel Korir het verschil in de slotfase. De Keniaanse olympische kampioen op de 800m moest opboksen tegen een beresterke Marco Arop. De Canadees viel echter stil met de finish in zicht. Korir ging op en over Arop en was goed voor goud in 1’43″71, zijn snelste chrono van het seizoen. De Algerijn Djamel Sedjati snoepte nog het zilver af van Arop. In het hinkstapspringen was de winnaar na de eerste poging gekend. Olympisch kampioen Pedro Pablo Pichardo noteerde ene beste wereldjaarprestatie van 17m95, ruim voldoende voor het goud. De Portugees hield Hugues Fabrice Zango, de wereldrecordhouder in zaal, en de Chinees Yaming Zhu ruim achter zich.

In het speerwerpen was één man oppermachtig. Titelverdediger Anderson Peters zette de toon door in zijn eerste poging meteen voorbij 90 meter te werpen. De man uit Grenada zou zijn projectiel uiteindelijk drie keer voorbij die grens lanceren met 90m54 als beste worp in zijn laatste poging. Olympisch kampioen Neeraj Chopra en Jakub Vadlejch moesten vrede nemen met het zilver en brons. De eerste dag van de tienkamp betekende meteen ook het eindstadion van topfavoriet Damian Warner. De Canadees moest na ruim 100m tijdens de afsluitende 400m opgeven met een hamstringblessure. Na dag één is Ayden Owens-Delerme de verrassende leider. De man uit Puerto Rico liep onder meer een fenomenale 45″07 op zijn 400m om na de eerste dag 4.606 punten te totaliseren.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1551052977665765383