Ben Broeders heeft zijn WK afgesloten als 11de in de finale van het polsstokspringen. De Belgische recordhouder kende in bijzonder winderige omstandigheden veel moeite op de aanvangshoogte van 5m55. In zijn derde poging klaarde hij uiteindelijk de klus, om vervolgens meteen over 5m70 te vliegen. Tien centimeter hoger ging hij drie keer de mist in. Onze landgenoot moest daardoor vrede nemen met de 11de plaats.

Met een rugzak vol vertrouwen trok Ben Broeders naar de finale van het polsstokspringen op de slotdag van het WK in Eugene. De moeilijke omstandigheden brachten onze landgenoot al vroeg aan het wankelen. Op de aanvangshoogte van 5m55 bibberde Broeders al. Uiteindelijk wipte hij in zijn derde poging over de lat.

15 centimeter hoger wilde het wel vlotten voor Broeders, die in zijn eerste poging de klus klaarde én dus met meer vertrouwen naar 5m80 trok. Op die hoogte kreeg de Belgische recordhouder maar niet het juiste gevoel te pakken. Broeders dook tot drie keer toe onder de lat, waardoor zijn WK erop zat. Hij moest door die drie missers vrede nemen met de 11de stek.

Voor onze noorderbuur Menno Vloon werd het een finale om snel te vergeten. De ‘Flying Dutchman’ ging drie keer in de fout op de aanvangshoogte en mocht dus meteen zijn koffers pakken.

“Ik kwam voor meer. Dat is duidelijk”, zei een ontgoochelde Broeders na afloop. “Mijn timing kreeg ik nooit helemaal op punt. Fysiek was ik goed, daar blijf ik bij, maar ik zat nooit helemaal in de wedstrijd. Op 5m70 ging het wel nog vlot, maar daar sprong ik nog met een stok waarmee ik meer marge heb. Daarna ging ik naar een zwaardere stok, maar daarmee ben ik er niet in geslaagd om mijn sprongen te doen kloppen.”

In München volgt er binnen drie weken een herkansing op het EK. “Maar ik moet dit eerst even laten bezinken. Ik heb nu even rust nodig, maar daarna ga ik me opladen om in München wél te proberen knallen”, besloot Broeders.