De Belgian Cheetahs hebben zich op het WK in Eugene rechtstreeks geplaatst voor de finale van de 4×400 meter. Met dank aan een impressionante Camille Laus finishten ze als tweede in hun reeks.

Naomi Van den Broeck was startloopster en gaf het stokje als vijfde door. Imke Vervaet hield die vijfde plaats vast. Helena Ponette liet een uitstekende indruk en rukte op naar de vierde plaats. Slotloopster Camille Laus liep een dijk van een wedstrijd en rukte nog op naar de tweede plaats. Alleen Jamaica was beter in 3’24″23, België klokte 3’28″02. De top drie van elke reeks mocht, samen met de twee snelste verliezers, naar de WK-finale.

De splits van de Belgian Cheetahs zagen er als volgt uit: Van den Broeck 53″65, Vervaet 51″95, Ponette 51″49, Camille Laus 50″93. Nederland, dat nochtans over een ijzersterke ploeg beschikt, zien we niet terug in de finale. Het werd gediskwalificeerd voor een obstructie. Femke Bol had het team nochtans van de zesde naar de derde plaats teruggebracht, maar die inspanningen bleken tevergeefs.

“De prestatie van Cynthia deze morgen heeft ons gemotiveerd”, vertelde Van den Broeck. “En voor een ploeg lopen motiveert bovendien altijd. Je hebt een verantwoordelijkheid die voor druk zorgt, maar dat is een positieve druk.

“We starten niet aan de finale om laatste te eindigen. Als je daar staat, denk je aan het podium”, sprak Vervaet. “Of dat mogelijk is, weet ik niet, maar we kunnen het maar proberen. Er lijken me wel drie ploegen bovenuit te steken, maar in een finale kan alles. Twijfels zijn er na de mixed relays en de individuele wedstrijden nooit geweest, maar voor Naomi en Camille is het wel mooi dat ze revanche hebben kunnen nemen voor individuele koersen.”

“Dit doet deugd”, zei Laus. “Ondanks een goeie stage heb ik niet laten zien wat ik waard ben in de mixed relays en de individuele 400 meter. De meisjes hebben mij in een ideale positie gelanceerd, zonder hen had ik dit niet gekund.”