Eliud Kipchoge heeft nog maar eens bewezen dat hij dé grootste marathonloper aller tijden is. Tijdens de marathon van Tokio, de eerste Marathon Major van het jaar, rekende de tweevoudige olympische kampioen én wereldrecordhouder af met zijn landgenoot Amos Kipruto. Kipchoge klokte af na 2u02:40, zijn op twee na snelste tijd ooit. Op de Poolse indoorkampioenschappen dook Ewa Swoboda onder zeven seconden op de 60m, uiteraard goed voor een beste wereldjaarprestaite. De Amerikaan Chris Nilsen vloog in Rouen over 6m05, een evenaring van de beste wereldjaarprestatie van niemand minder dan Mondo Duplantis.

Een marathon duurt 42,195 kilometer en op het einde wint Eliud Kipchoge, althans zo voelt het aan na de nieuwe triomf van de levende Keniaanse marathonlegende in Tokio. Kipchoge trok naar Japan met een duidelijk doel voor ogen: de enige Marathon Major op Aziatische bodem op zijn naam schrijven. Hij wil namelijk tijdens zijn carrière alle Majors nog aan zijn palmares toevoegen. In de Japanse hoofdstad ging het van bij het startschot hard, héél hard zelfs, want na tien kilometer lag de kopgroep met daarin de tweevoudige olympische kampioen op schema voor een chrono onder het WR (2u01:39). Een kleine wegvergissing en enkele haakse bochten later maakten van een wereldrecord echter een haast onmogelijke opgave.

Halfweg passeerde de kopgroep in ruim 1u01. Zowat vijf kilometer later mocht Kipchoge na het wegvallen van de hazen zelf aan de bak. Zijn Keniaanse landgenoot, Amos Kipruto en de Ethiopiër Tamirat Tola, deden hun stinkende best om hun wagonnetje aan te hangen. Tola was het eerste kind van de rekening. Kipruto zou het langer uitzingen. Al zou ook hij breken in de laatste vijf kilometer. Met een tweede plaats en een PR van 2u03:13 kon hij niet ontevreden zijn. Kipchoge wist aan de kop van de wedstrijd van geen ophouden en stoomde naar de finish in 2u02:40, zijn op twee na snelste officiële marathon ooit. Aangezien de marathonloper nu vier van de zes Majors op zijn palmares heeft staan, lijkt de kans groot dat hij in de herfst voor de marathon van New York opteert. De 37-jarige atleet won sinds 2014 14 van zijn 16 marathons, een onwaarschijnlijke statistiek die hem een plaats in het rijtje van de allergrootste atleten ooit oplevert.

Brigid Kosgei maakte het Keniaanse feestje compleet in Tokio. De wereldrecordhoudster snelde naar de op twee na snelste marathon ooit dankzij een tijd van 2u16:02. Voor Kosgei is de zege in Tokio méér dan welkom, nadat ze vorig jaar naast het goud greep op de olympische marathon in Sapporo en vervolgens zelfs naast het podium viel tijdens de London Marathon. De Ethiopische dames Ashete Bekere en Goytom Gebreslase, de winnares van de meest recente marathon van Berlijn, vervolledigden het podium met PR’s van respectievelijk 2u17:58 en 2u18:18.

Nilsen scherpt eigen Amerikaans record aan

Chris Nilsen bewees in het Franse Rouen dat hij klaar is om de strijd aan te gaan met wereldrecordhouder Mondo Duplantis op het komende WK indoor in Belgrado. De Amerikaanse polsstokspringer bleef op Franse bodem foutloos tot 6m01. Na een gelukte tweede poging op die hoogte ging de lat naar 6m05, wat een evenaring van de beste wereldjaarprestatie van Duplantis zou betekenen. Nilsen klaarde de klus en verbeterde ondertussen zijn eigen Amerikaans indoorrecord. De strijd om de wereldtitel in Belgrado wordt er één om duimen en vingers bij af te likken. Voormalig olympisch kampioen Thiago Braz en Ernest John Obiena vervolledigden het podium in Rouen met een sprong over 5m91. Bij de vrouwen liet de Sloveense Tina Sutej zich inspireren door de krachttoer van haar landgenoot Tadej Pogacar in de wielerwedstrijd de Strade Bianche eerder die dag. Sutej vloog namelijk naar een Sloveens record van 4m80.

https://twitter.com/FFAthletisme/status/1500243069333090313?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500243069333090313%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fworldathletics.org%2Fcompetitions%2Fworld-athletics-indoor-tour%2Fnews%2Frouen-paris-nilsen-sutej

Swoboda katapulteert zich naar nieuwe toptijd

Ewa Swoboda bewees de afgelopen weken al dat ze dé grote favoriete is voor het WK indoor op de 60m bij de vrouwen. Swoboda noteerde al 7″00 én versloeg niemand minder dan Elaine Thompson-Herah. Tijdens de finale van de Poolse indoorkampioenschappen deed ze er nog een schepje bovenop door onder zeven seconden te blijven met 6″99. Swoboda schuift daardoor op naar de tiende plaats op de ranking aller tijden. Ze is slechts de derde Europese atlete ooit die onder die magische grens duikt. De spurtbom was niet de enige beste wereldjaarprestatie op de Poolse indoorkampioenschappen. Europees beloftekampioene op de zevenkamp, Adrianna Sulek, totaliseerde namelijk 4.756 punten in haar vijfkamp.

https://twitter.com/RaesTake/status/1500158161667375105