Dina Asher-Smith is zondagavond voor de tweede keer Europees kampioen op de 100m geworden. In de finale kwam de Britse tot 10”99 (+0,7 m/s). Ook Yaroslava Mahuchikh kon in Rome een tweede Europese titel op haar palmares bijschrijven. De Oekraïense was in de finale van het hoogspringen een maatje te groot voor de concurrentie.

Asher-Smith was in de finale niet als beste weg, maar hield stand en maakte op de laatste meters het verschil met de andere loopsters. Het podium werd gecompleteerd door de Poolse Ewa Swoboda en de Italiaanse Zaynab Dosso, beiden finishten in 11”03.

Voor de Britse is het alweer haar vijfde Europese titel. Zes jaar geleden won ze in Berlijn de 100m, 200m en 4x100m. Ook in Rome maakt de sprinter nog kans op meer eremetaal.

Rani Rosius en Delphine Nkansa sneuvelden zondagavond in de halve finales.

Ook op de 1500m werd vooraf vooral gekeken naar de Britse atletes, maar de winst was voor de Ierse Ciara Mageean in 4:06”66.

De finale was een open race zonder uitgesproken favoriet door het ontbreken van Laura Muir, de Europees kampioene van 2018 en 2022. De wedstrijd werd lange tijd gecontroleerd door Jemma Reekie en Georgia Bell, maar een nieuwe Britse titel zat er zondag niet in.

Op de laatste rechte stuk zakte Reekie er doorheen en kon ook Bell niet reageren op het sterke eindschot van Mageean. Bell werd nog wel tweede, voor de Française Agathe Guillemot.

Franse winst op 800m en steeple

De winst in de finale over 800m bij de mannen was een prooi voor Gabriel Tual (1:44”87). In een tactische race hield de Fransman de Spanjaard Mohamed Attaoui en de Italiaan Catalinm Tecuceanu achter zich.

Voor Tual, eerder zevende in de Olympische finale van Tokio en zesde bij het WK in Eugene, is het de eerste medaille op een groot toernooi.

Tual zorgde daarmee voor de tweede Franse titel van de dag, na de winst van Alice Finot op de steeple. De Franse atlete werd haar wedstrijd aanvankelijk gediskwalificeerd, maar ging met succes in beroep. De Duitse Gesa Krause moest daarom toch genoegen nemen met zilver.

Mahuchick zweeft naar tweede EK goud

Het eerste goud van de avond was voor Yaroslava Mahuchikh. De Oekraïense kende een vrijwel foutloze avond met sprongen over achtereenvolgens 1,90m, 1,95m, 1,97m en 1,99m. Pas op 2,01m had ze twee sprongen nodig, maar dat bleek ruimschoots voldoende voor de titel.

Van de concurrentes wist alleen Angelina Topic in de buurt te blijven. De 18-jarige Servische had drie pogingen nodig om over 1,97m te gaan en moest vervolgens passen op 2,01m. Het brons was voor een andere Oekraïense, Iryna Gerashchenko kwam tot 1,95m.

Mahuchikh is pas 22, maar haar prijzenkast begint al aardig uit te puilen met in de buitenlucht twee gouden WK medailles, tweede EK titels en een bronzen olympische medaille. Deze zomer moet de bekroning volgen met een eerste olympische gouden plak in Parijs.

De finale van het hinkstapspringen mondde uit in een duel tussen Spaanse Ana Peleteiro-Compaoré en de Turkse Tugba Danismaz. De Turkse leek in de tweede ronde met een nationaal record van 14,57m de wedstrijd naar haar hand te zetten, maar het was Peleteiro die in haar vierde poging naar 14,85m en een eerste Europese titel sprong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in