Met de 127ste Boston marathon was het maandag tijd voor één van de meest prestigieuze loopwedstrijden van het jaar. De klassieker maakte zijn naam waar en kreeg zelfs de allergrootste klein. Eliud Kipchoge werd pas zesde en moest de overwinning aan Evans Chebet laten. Bij de vrouwen haalde Helen Obiri op het einde verschroeiend uit en greep daarmee de winst.

Al sinds 1897 gaat in Boston op Patriot’s Day, de derde maandag van april, de oudste jaarlijkse marathon ter wereld door. De finish in het centrum van Boston is lager gelegen dan de start in Hopkinton maar toch is dit klassiek een echte strijdmarathon. De weersomstandigheden zijn vaak bijzonder streng, er zijn geen hazen en het tweede deel van het parcours bevat een aantal stevige kuitenbijters waarvan Heartbreak Hill de beruchtste is. Met een graad of tien zat de temperatuur goed maar daar moesten de lopers wel regen en een lichte schuine tegenwind bij nemen.

Deze editie was extra speciaal omdat ze in het teken stond van de bomaanslag die tien jaar geleden voor drie doden en honderden gewonden zorgde.

Chebet wint driestrijd, Kipchoge niet langer onoverwinnelijk

Een queeste om alle marathon majors te winnen bracht wereldrecordhouder Eliud Kipchoge tot in Boston. De Keniaan won voor vandaag al in Londen, Tokio, Berlijn en Chicago. Alleen New York en Boston stonden dus nog op de checklist. De tweevoudige olympische kampioen kreeg Evans Chebet, Benson Kipruto en Gabriel Geay als voornaamste uitdagers voorgeschoteld. Chebet won Boston in 2022 en volmaakte in november een mooie dubbel door ook New York op zijn naam te schrijven. Kipruto is de winnaar van 2021 en Geay liep recent een indrukwekkende 2u03’00” in Valencia.

Met een hoop kopwerk van Kipchoge kwamen de leiders halverwege door in 62’19, een tempo waarmee het parcoursrecord van 2u03:02 buiten schot zou blijven. Daar had de wereldrecordhouder op voorhand nochtans een bijkomend doel van gemaakt.

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team

Iets voorbij het 30km-punt voerde Tanzaniaan Gabriel Geay een eerste schifting door en tegen alle verwachtingen in was het Kipchoge die de rol moest lossen. Mogelijk speelde een gemiste bevoorrading mee. De Keniaan kwam uiteindelijk pas als zesde binnen. Voor de man die al sinds 2020 geen marathon meer verloren had, is dit een grote opdoffer. Hebben de jaren Kipchoge ingehaald of was dit gewoon één slechte dag? De 38-jarige heerser zal ongetwijfeld gebrand zijn op revanche.

Evans Chebet nam daarna het heft in handen en ranselde de rest van de kopgroep uiteen waardoor hij met Gabriel Geay en trainingsmaat Kipruto overbleef. De drie wisselden elkaar af aan de kop van de wedstrijd maar uiteindelijk was het Chebet die de andere twee op de knieën kon dwingen. De Keniaan triomfeerde finaal in 2u05:54, gevolgd door Geay en daarna Kipruto. De beste Amerikaan was Scott Fauble op de zevende plaats.

Obiri triomfeert na machtige slotkilometers

Het deelnemersveld bij de vrouwen was om van te smullen. Wereldkampioene Gotytom Gebreslase nam het onder meer op tegen Amane Beriso, de derde snelste vrouw ooit. Ook Lonah Salpeter, New York-winnares Sharon Lokedi, Helen Obiri die vooral mooie adelbrieven kon voorleggen op de piste en Ababel Yeshaneh, de tweede van vorig jaar, zouden gaan meedingen voor de overwinning.

Foto: Golazo

De wedstrijd bleef heel lang gesloten en beetje bij beetje werd de kopgroep afgeslankt tot Beriso, Yeshaneh, Obiri en Salpeter na 40km met vier overbleven. Thuisloopster Emma Bates kon lang aanhaken maar finishte als vijfde. Ababel Yeshaneh kwam in de slotkilometers nog ten val maar kon opnieuw aansluiten. De wedstrijd draaide uit op een langgerekte eindsprint waarin Obiri zich machtig onderscheidde. Daarachter volgden Beriso, Salpeter en Yeshaneh.

Obiri, eigenares van twee zilveren olympische medailles en twee wereldtitels op de kortere afstanden, bewijst nu dat ze ook een begenadigd marathonloopster is. In nog maar haar tweede wedstrijd over deze afstand toont ze dat er  rekening met haar gehouden moet worden op de Spelen. Obiri kwam aan in een tijd van 2u21:38, enkele minuten voor de Nederlandse Nienke Brinkman die 2u24:58 liet optekenen.

Nienke Brinkman – Foto: NN Running Team