De World Indoor Tour Gold-meeting in het Poolse Torun heeft geen Belgische WK-limiet opgeleverd. Ben Broeders bleef vlekkeloos in het polsstokspringen tot en met 5m71. Op 5m81, de gevraagde hoogte voor het WK, ging onze landgenoot drie keer in de fout. Michael Obasuyi haalde de finish van de 60m horden niet door een kleine blessure. Ewa Swoboda knalde voor eigen publiek naar de zege op de 60m voor olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah. Guday Tsegay kwam in de buurt van haar eigen 1500m-WR. 

Ben Broeders heeft op de World Indoor Tour Gold-meeting in het Poolse Torun beslag gelegd op de tweede plaats in het polsstokspringen. Broeders legde een feilloos parcours af tot en met 5m71. Vervolgens kreeg de Belgische recordhouder drie kansen om zich via een gelukte sprong op 5m81 te plaatsen voor het WK indoor. De lat ging echter drie keer liggen, waardoor de man van DCLA komende zaterdag op het BK op zoek moet naar de limiet. Michael Obasuyi verging het minder tijdens de reeksen van de 60m horden. Obasuyi moest na twee horden zijn wedstrijd vroegtijdig beëindigen door een pijnlijke hamstring. De finale van de hoge horden leverde spektakel op, aangezien de Poolse thuisloper Damian Czykier naar de zege stoomde in een nationaal record van 7″48.

Femke Bol snelde op de 400m naar een beste wereldjaarprestatie van 50″64, amper één honderdste boven haar eigen nationaal record. Bol leek na afloop niet geheel tevreden met haar chrono. De Nederlandse specialiste op de lage horden krijgt de komende weken nog kansen om zich te bewijzen. De 60m bij de vrouwen werd een duel tussen de Poolse sprintsensatie Ewa Swoboda en meervoudig olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah. De Jamaicaanse moest achtervolgen na de kanonstart van Swoboda. Thompson-Herah kwam nipt tekort met 7″04 en moest Swoboda één honderdste voor zich dulden. Bij de mannen ging de zege naar de Amerikaan Elijah Hall in 6″53.

Na de mislukte wereldrecordpoging op de mijl in Liévin maakte Gudaf Tsegay in Torun jacht op haar eigen WR op de 1500m. Door gebrekkig haaswerk moest de Ethiopische snel zelf aan de bak. Tsegay zette tegen wil en dank door en kwam tot op een kleine twee seconden van haar WR met 3’54″77. De 3.000m bij de mannen ging net zoals in Liévin naar de Ethiopiër Lemecha Girma in 7’31″09. De Brit Elliot Giles, vorig jaar in Torun goed voor de tweede chrono aller tijden op de 800m, zette die afstand naar zijn hand in 1’45″42. Bij de vrouwen haalde de Australische Catriona Bisset het na een prangend sprintje van wereldkampioene Halimah Nakaayi in 2’00″16.

Ewa Swoboda – Foto: Getty Images for European Athletics