Arnaud Dely heeft in Valencia zijn PR op de tien kilometer op de weg verpulverd. De atleet, die het merendeel van het jaar als duatleet en triatleet in actie komt, was in de straten van de Spaanse havenstad goed voor een tijd van 28’22. Dankzij die chrono komt hij op een gedeelde vijfde plaats op de Belgische ranglijst aller tijden te staan. De winst in Valencia ging zowel bij de mannen, als bij de vrouwen naar Kenia met respectievelijk Daniel Simiu Ebenyo en Norah Jeruto. 

Arnaud Dely heeft zijn strepen al verdiend als duatleet, maar zo nu en dan pakt de 24-jarige atleet ook in de atletiekwereld uit met een straffe stoot. Vandaag verscheen Dely aan de start van een internationale tien kilometer op de weg in Valencia. Hij stelde niet teleur in de Spaanse havenstad en zou naar een knappe tijd van 28’22 lopen. Op die manier komt de bronzen medaille van het EK duatlon van vorig jaar op een gedeelde vijfde plaats op de Belgische ranking aller tijden. Dely deed maar liefst 35 seconden beter dan zijn PR op tien kilometer dat van vorig jaar dateert.

Hij was overigens niet de enige Belg aan de start in Valencia. Thaddée Adam bleef net boven de grens van 29 minuten met een PR van 29’01. Yannick Michiels leek ook op weg naar zo’n chrono, maar de oriëntatieloper kreeg in de slotfase bezoek van de man met de hamer. Hij moest vrede nemen met 29’46. De wind speelde de lopers vooral iets na halfweg veel parten. Voorin was de Keniaan Daniel Simiu Ebenyo oppermachtig. Dankzij een razende slotkilometer dook Ebenyo onder 27 minuten met 26’58. Hij is pas de zevende man ooit die op straat die grens kan slopen. Twee jaar geleden snelde zijn landgenoot Rhonex Kipruto naar het fenomenale WR van 26’24 tijdens dezelfde wedstrijd. Het parcoursrecord ging er dus vandaag niet aan. Emile Cairess was de eerste Europeaan op een vijfde plaats. De Brit evenaarde met een tijd van 27’44 het nationale record van niemand minder dan Mo Farah.

Bij de vrouwen ging de zege naar Norah Jeruto in een tijd van 30’35. Jeruto liep de hele wedstrijd aan de leiding in het gezelschap van een mannelijke haas. In de laatste rechte lijn werd ze ei zo na bijgebeend door Europees veldloopkampioene Karoline Grovdal, die met 30’38 haar eigen derde Europese prestatie aller tijden benaderde.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.