Isaac Kimeli heeft 2022 in schoonheid afgesloten met een derde opeenvolgende zege op de Silvesterlauf in het Duitse Trier. Bij de vrouwen zorgde Lisa Rooms ei zo na voor een Belgische dubbelslag. Zij moest uiteindelijk vrede nemen met de tweede stek. In het Nederlandse Soest viel Pieter-Jan Hannes tijdens de Sylvestercross net naast het podium.

Op de laatste dag van het jaar dacht Isaac Kimeli nog lang niet aan uitbollen. De nummer drie van het Europees kampioenschap veldlopen maakte zich samen met heel wat andere Belgen klaar voor de populaire Silversterlauf in het Duitse Trier. Kimeli heeft bovendien bijzonder goede herinneringen aan die stratenloop van 8 km doorheen het centrum van de hoofdstad van de Moezelstreek. Zowel in 2018 als in 2019 schreef hij de wedstrijd op zijn naam. De afgelopen twee edities werden geannuleerd door de coronapandemie.

Dit jaar viel er opnieuw niets te beginnen tegen onze landgenoot, al kreeg Kimeli de overwinning niet cadeau. Richard Ringer, de Europese kampioen op de marathon en het trainingsmaatje van Kimeli, kon tot op het eind stevig weerwerk bieden. Ook aan Amanal Petros, de nummer vier van het Europees kampioenschap op de marathon, had de atleet een vette kluif. Aan de finish hield Kimeli met 22’28 welgeteld twee en vier seconden over op het Duitse duo.

Duatleet Arnaud Dely finishte als tweede landgenoot op de negende plaats in 23’15. Nicolas Schyns (23’19) eindigde net achter hem. De volledige uitslag van de mannen kan u hier terugvinden.

Lisa Rooms op het podium

Bij de vrouwen stond er geen acht maar vijf kilometer op het feestmenu. Lisa Rooms, die enkele weken geleden nog geveld werd door een griep, liet zich meer dan gelden tijdens die race. Rooms kon knap de tweede plaats veiligstellen in 16’04. Enkel de Duitse Deborah Schôneborn was een tikkeltje te sterk. Zij finishte acht seconden eerder en dook dus als enige onder 16 minuten.

Juliette Thomas, eerder deze maand nog aan het werk op het EK veldlopen bij de beloften, kon als tiende en tweede landgenote finishen in 16’41. EK-ganger Julie Voet (17’10) werd als juniore verdienstelijk veertiende. De volledige uitslag bij de vrouwen kan u hier terugvinden.

Foto: Lucien Lambotte

Pieter-Jan Hannes eerste Belg in het zand van Soest

Traditioneel verschijnen op de laatste dag van het jaar ook heel wat Belgen aan de start van de Sylvestercross in het Nederlandse Soest. Pieter-Jan Hannes was daar één van. In de lange cross werd hij knap vierde op een zucht van het podium.

De winst in Soest ging overtuigend naar de Brit Mahamed Mahamed. Hij zette David Nilsson, de nummers twee, op meer dan een halve minuut. Hannes volgde uiteindelijk op 50 seconden van de Brit.

Sofie Van Accom koos eveneens voor het zanderig en zwaar parcours in Soest. Zij finishte als zevende. Jana Van Lent werd achtste. De Zweedse Sarah Lahti was net als tijdens de CrossCup in Mol heer en meester en mocht de bloemen mee naar huis nemen.