Het najaar op de weg staat voor de deur en de afstandslopers zijn niet meer te houden. Simon Debognies trok na zijn hoogtestage naar Tsjechië en op de Big 10 in Rotterdam stond een omvangrijke groep Belgische toppers aan de start. Lisa Rooms won de wedstrijd en was nog maar eens goed voor een persoonlijk record. Dorian Boulvin, Arnaud Dely en Koen Naert grepen net naast de overwinning.

Op zaterdag testte Simon Debognies een eerste keer de benen richting zijn grotere doelen dit najaar. Hij deed dat in Tsjechië over 10km op de Birell Prague Grand Prix. Debognies heeft er een maand hoogtestage in Sankt Moritz opzitten en ging op zoek naar een wedstrijdprikkel om te zien wat de hoogtekuur had opgeleverd. De pupil van Tim Moriau ging stevig van start en kwam halverwege door in 13’51”. Het onregelmatige tempo van de haas in de eerste helft zorgde voor een lastig slot, maar de chrono van 28’30” mag er absoluut wezen. In de wedstrijd werd hij als eerste Europeaan zevende. “Gezien het wedstrijdverloop houd ik er een goed gevoel en vertrouwen aan over. Het WK halve marathon in Riga binnen enkele weken is een groot tussendoel op pad naar mijn hoofddoel, de marathon van Valencia begin december.”

Foto: Jolien De Bock

Big 10 Rotterdam: Belgische vrouwen noteren persoonlijke records, mannen kleuren wedstrijd maar kunnen niet winnen

Op zondag was er de Big 10, een evenement dat lopers de ideale omstandigheden wil voorleggen om een PR te lopen op de 10km op de weg. De wedstrijd vindt plaats op een biljartvlakke omloop en bestaat uit vier reeksen van een kleine vierhonderd lopers. De heats zijn ingedeeld op basis van het beoogde PR en worden begeleid door hazen. Binnen de sterkste reeks was Lisa Rooms de snelste vrouw. Haar beste 10km tot hiertoe dateerde slechts van begin augustus, maar Rooms dook alweer een halve minuut onder die tijd. Met 32’24” is onze landgenote nu de veertiende Europese op de weg in 2023. In de op één na beste reeks hadden twee andere Belgische dames op dat moment ook al een mooie zaak gedaan. Juliette Thomas en Roxane Cleppe raasden allebei naar een dik PR. Thomas liep naar de tweede plaats in 33’26” en wordt zo elfde in de Belgische ranglijst aller tijden. Netto dook belofte Cleppe onder 34 minuten met 33’59” als chrono, maar vanaf het startschot was haar tijd 34’00”. Net geen eerste duik onder de 34 minutengrens dus.

De overwinning bij de mannen ging naar Nederlander Noah Schutte. Drie Belgen – Dorian Boulvin, Arnaud Dely en Koen Naert – volgden kort daarachter. Boulvin werd geklopt in de eindsprint, maar heeft als troostprijs wel een PR beet. 28’34” is zeventien seconden sneller dan zijn vorige besttijd. Duatleet Dely en Naert lieten respectievelijk 28’39” en 28’44” optekenen. Voor Naert, die op de marathon van New York in november mikt, is dat een minuut sneller dan zijn vorige 10km een maand geleden. Vincent Bierinckx – nog een duatleet – en Nicolaï Saké verzekerden zich met 29’31” en 29’35” van de zevende en de achtste plaats. Arnaud Collard en Justin Mahieu konden mee onder de 30 minutengrens blijven.