Dieter Kersten kan terugblikken op een geslaagd seizoensbegin. Op de Structabo CrossCup-manche in Mol finishte hij als zesde. De atleet van ADD koestert dan ook ambities om komende zondag een gooi te doen naar een eventuele EK-selectie voor Lissabon.

Het zand in Mol wordt jaarlijks door velen gevreesd, maar niet door Dieter Kersten. De prestaties van afgelopen jaren bevestigen zijn statuut van zandloper. Twee weken geleden kon hij er zelfs uitpakken met een straffe zesde plaats. “Vorig jaar werd ik hier 17de, maar toen trainde ik slechts enkele weken bij Tim Moriau”, vertelt de 23-jarige Kersten. Daarnaast was ik ook pas mijn eerste stappen aan het zetten om uit een lange, moeilijke periode te geraken. Mijn trainer is terecht zeer voorzichtig geweest met mij. Ik heb mezelf tijd moeten geven om terug de ‘oude’ Dieter te kunnen zijn, ik sta dit jaar dan ook een heel stuk verder dan dezelfde periode een jaar geleden. Het deed deugd dat ik mij in het Molse zand opnieuw kon tonen.”

Dieter Kersten op het EK veldlopen vorig jaar in Tilburg. – Foto: Jeroen De Meyer

Komende zondag staat de belangrijke CrossCup-manche in Roeselare gepland. Bij de senioren behoren Soufiane Bouchikhi en Michael Somers tot de favorieten, daarna volgt er een breed gamma aan potentiële podiumkandidaten. Niet onbelangrijk indien er een team wordt uitgezonden naar het EK veldlopen. “Uiteraard is Roeselare voor Nieuwjaar de cross bij uitstek waar iedereen naar piekt en dat is voor mij niet anders. Ik ga ervan uit dat ik sterker voor de dag zal komen dan in Mol, maar dat zullen het merendeel van mijn concurrenten ook doen. Er zijn heel wat kanshebbers, maar als je het wiskundig bekijkt sta ik er niet slecht voor. Ik denk niet te veel na over een eventuele EK-selectie, omdat ik niet op de hoogte ben van de plannen van Soufiane. Het zou natuurlijk mooi zijn om voor de eerste keer als senior op een EK veldlopen te staan!”

Naast Roeselare heeft Dieter Kersten nog een ander doel voor ogen deze winter. “Bij het BK veldlopen staat bij mijn een uitroepteken genoteerd. Ik zou er graag willen meestrijden voor het podium.” Maar eerst die uiterst belangrijke selectiecross in Roeselare.