Bashir Abdi is de laureaat van de Nationale Trofee voor Sportverdienste in 2021. Abdi, die afgelopen zondag het Europees record op de marathon verpulverde met de zege op de Rotterdam Marathon, volgt wielrenner Wout van Aert op. Een sporter kan de trofee één keer in zijn of haar carrière winnen. 

Amper vier dagen na zijn triomftocht op de Rotterdam Marathon mag Bashir Abdi opnieuw vieren. De kersverse Europese recordhouder op de mythische afstand is namelijk de laureaat van de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Naast het Europees record van afgelopen zondag was Abdi ook goed voor olympisch brons, waardoor hij één van de favorieten was om de trofee te winnen. “Voor de 93e editie heeft de jury Bashir Abdi uitgekozen voor zijn medaille op de Spelen en zijn uitzonderlijke prestaties in de marathon van Rotterdam”, klonk het bij de jury.

Ook het feit dat Abdi één jaar eerder de beste prestatie aller tijden neerzette op de 20.000m tijdens de aanval op het wereldrecord op de uurloop speelde een rol in de beslissing om de trofee toe te kennen aan de beste marathonloper ooit in ons land. Abdi volgt op de erelijst wielrenner Wout van Aert op. Van Aert en Abdi lijken de twee namen die later dit jaar kans maken om Sportman van het Jaar te worden. Zijn trofee als Sportverdienste ontvangt de bronzen medaillewinnaar van de Spelen later dit jaar. In het verleden wonnen onder meer Nafi ThiamKevin BorléeDe Belgian Tornados, Tia Hellebaut en Kim Gevaert de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Die trofee kan een atleet eenmalig winnen in zijn of haar carrière.