Sha’Carri Richardson heeft zich op dag twee van de Amerikaanse trials probleemloos verzekerd van een ticket naar Tokio. Richardson, in de reeksen van de 100m goed voor een waanzinnige 10″64 met helaas te veel rugwind, snelde in de finale naar 10″86. In die finale blies de wind tegen met -1,0m/s. Javianne Oliver en Teahna Daniels vervoegen Richardson, de nieuwste sprintsensatie in de Verenigde Staten, op de 100m in Tokio. Trayvon Bromell liet zich alvast opmerken in de reeksen van de 100m bij de mannen. 

Sha’Carri Richardson heeft op de Amerikaanse trials in Eugene, Oregon haar visitekaartje afgeleverd met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. De 21-jarige spurtbom stoomde namelijk in de halve finales van de 100m naar 10″64, weliswaar met de steun van een ongeldige meewind van +2,7m/s. Richardson moet zo slechts drie dames voor zich dulden op de ranking aller tijden. Twee atletes in dat trio waren de afgelopen twee weken goed voor snellere chrono’s. De Jamaicaanse Shelly-Ann Frase-Pryce wist in eigen land een geldige 10″63 te noteren. Blessing Okabgare snelde eerder deze week naar een al even waanzinnige 10″63, weliswaar met te veel rugwind.

In de finale van de 100m op de beruchte trials werd het dus in eerste instantie uitkijken naar de windmeter. De weergoden waren Richardson echter niet gunstig gezind, aangezien er een tegenwind stond van -1,0m/s. Het hield de atlete niet tegen om stevig onder 11 seconden te duiken met 10″86. Javianne Oliver en Teahna Daniels legden beslag op de plaatsen twee en drie met respectievelijk 10″99 en 11″03. De Amerikaanse drietrapsraket op de 100m is dus gekend, al wordt het in Tokio vooral uitkijken naar wat Richardson kan in een rechtstreeks duel met onder meer Fraser-Pryce en Okagbare wanneer het om de knikkers gaat.

Trayvon Bromell in 2015 – Foto: Erik Van Leeuwen

Bij de mannen leverden de reeksen van de 100m alvast vuurwerk op. Trayvon Bromell snelde, weliswaar met een meewind van +2,7m/s, naar een stevige 9″84. Ook Ronnie Baker kwam sterk voor de dag met 9″88 en dat met een geldige meewind van +1,9m/s. Nog vier heren naast dat duo doken onder de grens van tien seconden met Fredy Kerley, veteraan Justin Gatlin, de verrassende Micah Williams en Noah Lyles. Lyles lijkt net op tijd in vorm, aangezien hij in de voorbereiding op de trials nooit kon overtuigen op zowel de 100m als 200m. Morgen staan de halve finales en finale van de 100m gepland. Valarie Allman greep zoals verwacht de macht in het discuswerpen. Allman bleef haar naaste concurrentes maar liefst meer dan zeven meter voor met een beste worp van 69m92. De reeksen van de hoge horden bij de vrouwen waren zoals verwacht hoogstaand. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison was met 12″50 een fractie sneller dan Brianna McNeal, wiens mogelijke schorsing van vier jaar voorlopig is opgeschort in afwachting van een definitieve uitspraak van het TAS. Meerkampster Taliyah Brooks lijkt stilaan volledig voor de horden te mogen gaan kiezen. Brooks verpulverde haar PR namelijk tot 12″61 en lijkt gezien de derde tijd van alle atletes in de reeksen te gaan strijden om een olympisch ticket.

In de halve finales van de baanronde kende Michael Norman weinig moeilijkheden. Norman won de tweede halve finale in een vlotte 44″73. Michael Cherry ging met 44″50 nog sneller in de eerste halve finale. Zoek op de 400m verder niet naar grote namen, want die zijn er niet. Bij de vrouwen was Quanera Hayes de sterkste performer met 50″07. Allyson Felix noteerde de zesde chrono van alle atletes in de halve finales en blijft op koers liggen voor een vijfde individueel ticket naar de Spelen. Op de 800m bij de mannen lijkt de finale een strijd te gaan worden tussen Bryce Hoppel en Donavan Brazier. Nadat Brazier imponeerde in de reeksen met de zege in 1’45″00, was het nu de beurt aan Hoppel om zichzelf te bewijzen. De vierde van het WK in Doha zette met 1’46″00 de snelste tijd van alle halve finalisten neer. Brazier deed het iets rustiger aan met 1’46″57, maar de wereldkampioen lijkt klaar te zijn voor een stevig duel op maandag. Als twee honden vechten om één been loopt de derde ermee heen. In dat geval mag Clayton Murphy als de meest gevaarlijke outsider worden beschouwd. Murphy pakte vijf jaar geleden brons op de Spelen en lijkt klaar om voor de verrassing te zorgen in de finale.

Allyson Felix – foto: Jasper Jacobs