Het Belgische team moet na een twijfelachtige eerste dag op de Europabeker in Cluj-Napoca vol aan de bak om het behoud veilig te stellen. Na dag één op Roemeense kampeert ons land op een tiende plaats, net uit de gevarenzone van de 11de en 12de plaats. Vandaag moet het beter indien onze landgenoten binnen twee jaar opnieuw in actie willen komen in de First League. 

19u55: De eindstand is gekend. Het Belgische team overtuigt niet met een tiende plaats en 242 punten, maar blijft wel in de First League. Nederland kan na een teleurstellende tweede dag niet promoveren naar de Super LeagueTsjechië en Wit-Rusland doen dat wel. Roemenië, Estland en Ierland zakken naar de Second League.

19u40: De Belgische mannen op de 4x400m moeten het vooral van hun eerste twee lopers hebben. Jonathan Sacoor loopt méér dan degelijk en geeft de stok als leider door aan Alexander Doom, die gewoonweg imponeert en een enorme voorsprong uitbouwt voor het Belgische kwartet. Tuur Bras is opgejaagd wild, maar de hordeloper houdt stand. Slotloper Camille Snyders wordt in de laatste meters gegrepen door een Roemeense concurrent. De Belgen worden zo tweede in de B-finale met 3’08″02, al onthouden we vooral de sterke baanronde van Doom. Nederland wordt in de A-finale gevloerd door het Tsjechische team, dat de zege haalt in 3’02″42. Onze landgenoten worden zesde in totaal.

19u20: De Belgische dames winnen de B-finale op de 4x400m. Naomi Van den Broeck snelde van alles en iedereen weg en gaf de stok met ruime voorsprong voor aan Imke Vervaet, die duidelijk niet voluit ging na haar stevige halve baanronde eerder vandaag. Een Zweedse concurrente keerde terug. Vervolgens was het de beurt aan Eline Claeys, die behouden van start ging maar wel sterk kon finishen. Camille Laus maakte gebruik van haar ervaring om de zege veilig te stellen in 3’33″71. Het wordt afwachten wat de andere ploegen in de A-finale waard zijn. Vier teams gaan uiteindelijk sneller in die A-finale met Wit-Rusland als snelste kwartet dankzij 3’28″14.

19u00: In het laatste individuele loopnummer in Cluj-Napoca neemt de Nederlander Mike Foppen de mannen op sleeptouw tijdens de 3.000m. Foppen maakt indruk en wint makkelijk in 7’57″43. Onze landgenoot Wesley De Kerpel loopt een zeer intelligente koers en schuift plaatsje per plaatsje op. Dankzij een sterk eindschot legt hij beslag op de vierde plaats in 8’03″94. Degraderen is niet langer mogelijk voor de Belgen: op naar de aflossingen op de 4x400m!

18u45Hanne Verbruggen geeft een moeizame indruk in de 5.000m én gaat ook nog eens tegen de grond. De onfortuinlijk marathonloopster was al onderweg met een ingetapete linkerknie en leek na haar valpartij vooral naar de buikstreek te tasten. Verbruggen had vooraf op meer gehoopt dan een negende stek in 16’36″80, bijna een minuut trager dan de Zwitserse winnares Fabienne Schlumpf. Hopelijk valt de schade mee bij onze landgenote, die zich eind vorig jaar verzekerde van een olympisch ticket op de marathon. De Nederlandse Pauline Hondema is intussen aan de leiding gegaan in het verspringen met een PR 6m40. Het zijn belangrijke punten voor onze noorderburen, die gezakt zijn naar de derde plaats in de totaalstand. De Roemeense Iusco verbetert zich naar 6m55, waardoor Hondema naar de tweede plaats zakt. Onze landgenote Brasseur kan niet overtuigen met 5m35 en twee foutpogingen. Ze wordt kansloos laatste. Elena Defrère legt met 13m84 beslag op een tiende stek in het kogelstoten. Leon Menten heeft de ondankbare taak om de geblesseerde Timothy Herman te vervangen in het speerwerpen. Menten werpt 56m97 en lijkt op weg naar de laatste plaats.

18u00Imke Vervaet doet hét! Vervaet snelt op de 200m naar een seizoenbeste van 23″30, maar nog belangrijker: ze troeft onder meer Lieke Klaver af. We mogen voor het eerst dit weekend een Eurosong-kreet hanteren: 12 points for Belgium. Vervaet doet zo ook een uitstekende zaak met het oog op de World Ranking op de 200m, waar ze op de 50ste plaats staat. Bo Brasseur heeft een foutpoging opgetekend in de eerste ronde van het verspringen. Robin Vanderbemden laat al zeker één punt liggen op de 200m door niet voluit te gaan in de slotmeters. Een Turkse concurrent gaat zo nog op en over onze landgenoot die met 21″37 werk aan de winkel heeft. De Belgian Tornado kwam bijzonder sterk uit de bocht, maar kon die inspanning niet doortrekken in de rechte lijn.

17u20Lindsey De Grande strijdt voor elk plaatsje in de 1500m. De Grande nestelt zich in het midden van het pak en loopt een vlekkeloze race. In de slotronde heeft ze logischerwijs geen antwoord klaar op de versnelling voorin. De atlete van OEH knokt zich naar een achtste stek in een degelijke 4’20″76 op zowat vijf seconden van de Finse winnares Kuivisto. In het hoogspringen bij de vrouwen verbaast de Zwitserse Salome Lang met een sprong over 1m96. Lang evenaart zo de beste Europese prestatie van het moment, maar belangrijker: ze verzerkert zich ook van de Olympische Spelen in Tokio.

Lindsey De Grande – Foto: Erik Van Leeuwen

17u05: Geen PR en EK-limiet voor Goossens, maar met 1m83 tankt ze ongetwijfeld vertrouwen in aanloop naar het BK AC van volgend weekend. In het discuswerpen staat Philip Milanov voorlopig tweede na twee pogingen. De Belgische recordhouder wierp 61m26 tot nu toe.

17u00Aurèle Vandeputte grijpt een felbevochten derde stek in de 800m en doet zo een goede duit in het Belgische putenzakje. Vandeputte, die deze week voor het eerste onder 1’46 dook, liep een attente koers. De atleet van HAC raakte even ingesloten, maar kon wel de derde plaats veiligstellen met 1’47″74. De Roemeen op de dubbele baanronde finishte als laatste, waardoor het behoud meer en meer veilig lijkt.

Aurèle Vandeputte (centraal) – Foto: Erik Van Leeuwen

16u50Anne Zagré doet een uitstekende zaak op de hoge horden. Ondanks een mindere start snelt de Belgische recordhoudster op de 100m horden naar 12″87, amper drie honderdsten boven de olympische limiet. Elvira Herman was duidelijk goed voor de zege in een kampioenschapsrecord van 12″62. Zagré is na vandaag zo goed als zeker van haar ticket naar Tokio via de World Ranking. Het Nederlandse toptalent Zoë Sedney scherpt opnieuw haar PR aan met 12″94, haar eerste duik onder 13 seconden. Goossens is intussen ook over 1m83 gesprongen in haar eerste poging. Volgt er straks een PR én EK-limiet?

16u40Zita Goossens is goed op dreef in het hoogspringen. De belofte van DEIN wipt telkens in haar eerste poging over 1m72, 1m77 én 1m80. Goossens moet haar PR van  1m84 evenaren om een ticket te boeken naar het EK voor beloften in Tallinn. De lat gaat straks naar 1m83. Bodart sleept een zevende plaats in de wacht met de polsstok en mag daar méér dan tevreden over zijn. De Decker heeft in het hinkstapspringen zijn PR geëvenaard met 15m27 en schuift zo op naar de zevende stek.

16u20: Bodart mag dan niet de grootste naam zijn in de Belgische atletiekwereld. Met een nieuw PR van 5m20 mag het polsstokspringen bij de mannen voorlopig een onverhoopt succes voor onze landgenoten genoemd worden. Björn De Decker noteert een seizoensbeste van 15m07 tijdens de eerste poging van het hinkstapspringen. Nolan Vancauwenberghe doet het niet onaardig met 14″20 op de hoge horden, goed voor de derde stek in de B-finale.

16u00: De Roemeense Ghelber pakt uit met een worp voorbij 70 meter in het hamerslingeren. Sterckendries verbeterde zich niet, maar greep zo wel 11 broodnodige punten. Roemenië schuift wel één puntje dichter door de zege van Ghelber. Robin Bodart maakt dat puntje alvast goed met de polsstok. Bodart wipt over 5m05, goed voor een seizoensbeste.

15u15: De tweede dag van de Belgen begint schitterend dankzij een wonderworp van Vanessa Sterckendries in het hamerslingeren. Sterckendries benadert met 69m48 haar BR tot op minder dan een halve meter én dat in haar eerste poging. Ze gaat ook aan de leiding in het hamerslingeren, maar of dat ook in de eindafrekening 12 punten oplevert, moet nog blijken.

De updates van gisteren kan u hier nalezen.

Een live-stream kan u hier vinden.

De live-results kan u hier raadplegen.