Ben Broeders heeft in Zweibrücken vertrouwen getankt. De Belgische recordhouder in het polsstokspringen kwam op Duitse bodem tot 5m70, acht centimeter beter dan zijn seizoensbeste. Niels Pittomvils kan terugblikken op een sterke eerste dag in Ratingen. De meerkamper totaliseerde na vijf proeven 4.076 punten, een dertigtal punten onder zijn recordmeerkamp van Götzis. 

Ben Broeders heeft in Zweibrücken alle twijfels weggeveegd. Broeders kon vorige week in Leiden niet geheel overtuigen met 5m30 en wist dus dat het in Duitsland beter moest. Onze landgenoot liet zich dan ook gelden met een gelukte sprong over 5m70. De lat ging vervolgens naar 5m80, wat een evenaring van het BR zou betekenen. Dat bleek op dit moment van het seizoen nog een fractie te hoog gegrepen. De zege ging naar de Duitse man in vorm Oleg Zernikel met een sprong over die Belgische recordhoogte.

Niels Pittomvils maakte in Ratingen zijn opwachting voor de eerste dag van de tienkamp. Pittomvils begon sterk met 11″20 op de 100m. In het verspringen liet hij ondanks 7m29 punten liggen, aangezien hij ver voor de balk zijn afsprong maakte. Met de kogel deed hij het niet onaardig: 14m56. In het hoogspringen en de afsluitende 400m deed de meerkamper het eveneens méér dan verdienstelijk. Hij totaliseert na de eerste dag 4.076 punten. Tijdens zijn PR-meerkamp in Götzis drie weken geleden was Pittomvils na één dag goed voor 4.104 punten. Coach Joffray Baune liet wel verstaan dat de Limburger hier en daar last ondervindt. Afhankelijk van het gevoel morgenvroeg neemt de atleet ook de vijf volgende proeven voor zijn rekening. In Lyon liet Tarik Moukrime zich opmerken. De voormalige EK-finalist op de 1500m was op Franse bodem goed voor een knappe 3’37″70.

Michael Obasuyi trok naar de Spaanse hoofdstad Madrid voor een snelle 110m horden. Obasuyi had echter niet op een tegenwind van -1,1m/s gerekend, waardoor een aanval op zijn PR van 13″54 onmogelijk werd. Toch zette de atleet van OEH met een vijfde plaats in 13″71 een degelijke prestatie neer. Volgend weekend wil de hordeloper zich bewijzen tijdens het BK AC. In datzelfde Madrid was de Nederlander Tony van Diepen goed voor de olympische limiet op de 800m met 1’45″17. Wereldrecordhouder Wayde Van Niekerk moest op de baanronde zijn meerdere erkennen in de Colombiaan Anthony Zambrano. Van Niekerk verzekerde zich met 44″56 wél van Tokio. Yulimar Rojas imponeerde tijdens het hinkstapspringen; De wereldrecordhoudster in zaal sprong maar liefst vier keer voorbij 15m15 met een absolute uitschieter van 15m34, weliswaar gesteund door een ongeldige meewind van +2,2m/s. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer de Venezolaanse komaf maakt met het WR in openlucht van 15m50.