Mieke Gorissen maakte het Limburgse feestje op de NN Mission Marathon compleet door net zoals clubgenoot Dieter Kersten onder de olympische limiet te duiken. Gorissen kwam ondanks knappe prestaties op onder meer het BK veldlopen met de nodige vraagtekens aan de start van haar tweede marathon. Op haar 38ste bleken die vraagtekens echter onterecht, want Gorissen verbaasde vriend en vijand met een chrono van 2u28:31. Daardoor mag de atlete van ADD zich meteen ook de vierde Belgische performer aller tijden noemen.

Mieke Gorissen kwam ondanks knalprestaties op pakweg het BK tien kilometer op de weg en het BK in veld met een stevige portie twijfels aan de start van de NN Mission Marathon in Enschede. Gorissen, die in 2019 haar eerste marathon in erbarmelijke omstandigheden afwerkte, leek daar op Nederlandse bodem geen last van te hebben. “Ik ben toch met een bang hartje begonnen, want ik had geen idee of ik de hazen zou kunnen volgen. Mijn eerste en tot vandaag ook enige marathon was puur voor de fun. Ik wist wel dat ik de afstand kon uitlopen, maar de intensiteit was een groot vraagteken. Ik heb mijn verstand op nul gezet en het is wonderwel heel lang goed gegaan. Alleen in de laatste kilometers kreeg ik het knap lastig en had ik mijn ademhaling niet meer onder controle. Toen ik over de finish kwam, was ik heel opgelucht. Zeker na het zien van de chrono was ik dolgelukkig”, vertelde de olympiër in wording.

“Het is bijna onwerkelijk. Als mijn benen nu niet zo ongelofelijk veel pijn zouden doen, zou ik denken dat het niet echt gebeurd is. Mijn geest gelooft het nog niet. Toen ik drie jaar geleden serieus begon te trainen had ik nog niet eens het vertrouwen om een stratenloopje van tien kilometer af te werken, laat staan dat ik dit voor mogelijk hield. Dit is surreëel. Na het BK cross wist ik dat de vorm heel goed was, dus wilde ik wel eens testen wat ik waard was op de marathon. Mijn entourage heeft er de laatste weken alles aan gedaan om alles uit mij te halen wat erin zit, dus ik denk wel dat ik enkele mensen heel fier heb gemaakt”, genoot Gorissen na.

Voor de NN Mission Marathon waren drie landgenoten zeker van een plaatsje op de olympische marathon in Sapporo. Na Koen NaertBashir Abdi en Hanne Verbruggen mogen nu dus ook Gorissen en Kersten, nota bene clubgenoten bij het kleine ADD, zich opmaken voor een trip naar Japan komende zomer.