Dieter Kersten is de derde Belg die zich verzekerd heeft van een olympisch ticket op de marathon. Bij zijn debuut tijdens de NN Mission Marathon in het Nederlandse Enschede liep Kersten naar 2u10:22, goed voor de snelste chrono ooit voor een Belgische debutant. De 24-jarige atleet van ADD mag zich zo opmaken voor de olympische marathon in Sapporo begin augustus. 

Tot vandaag liep Dieter Kersten nooit langer dan een halve marathon. Daar kwam in Enschede op de NN Mission Marathon verandering in. Het werd een bijzondere, maar vooral wondermooie ervaring voor de debutant, die vroeger dan verwacht af te rekenen kreeg met pijnlijke benen.  “Ik had niet verwacht om al zo snel verzuring te voelen. Iets na halfweg begon het in m’n bovenbenen toch al stevig pijn te doen. Tot paniek heeft dat toen echter niet geleid. Ik heb wel een drinkbus met een gelletje gemist, maar gelukkig heeft de organisatie die bus opnieuw geplaatst. Dat heeft me echt wel gered, want ik voelde dat ik suikers nodig had. Vanaf kilometer 30 was het een heuse afvallingsrace. Tot dan heb ik altijd uit de wind proberen zitten om zo zuinig mogelijk die slotfase in te duiken. Door de aanwezigheid van Amaury (Paquet; red.) begon ik ook wat na te denken over een sterk eindschot. Toen hij echter voorin wegviel, was ik mentaal heel ontspannen”, aldus Kersten.

“Bij het ingaan van de slotkilometers was het vooral hopen dat ik geen zware krampen zou krijgen. Al had ik ook wel het gevoel dat er veel zou moeten gebeuren om die olympische limiet te mislopen. Ik bevond me echter na halfweg in ‘niemandsland’ en dan durf je niet echt iets voorspellen. De laatste vier à vijf kilometer leken echt eeuwig te duren, maar de ontlading aan de finish was daardoor des te groter. Dit is een droomdebuut en qua omstandigheden zal ik de komende jaren moeilijk iets beters vinden vrees ik”, voegt de atleet toe.

“Het is ook schitterend om samen met Mieke twee olympische tickets aan onze club ADD te schenken. We zijn een kleine club en dan is dit toch wel een héél mooi resultaat. Voor Mieke was het een speciale ervaring de afgelopen dagen, want ze leek toch veel stress te hebben. Ik heb haar toch een aantal keer kunnen gerust stellen. Ze is een natuurtalent en dat bewijst ze nu keer op keer. Mij verbaast ze niet, want ik wist dat ze zoiets in haar mars had. Het gebeurt weliswaar niet elk jaar dat er twee atleten van dezelfde club op dezelfde discipline naar de Spelen mogen hé”, besloot de uitgelaten debutant op de marathon.

Thomas De Bock: “Trots, maar had graag onder limiet gedoken”

Thomas De Bock – Foto: NN Running Team

Trainingsmakker Thomas De Bock zette met 2u11:54 een stevig PR met bijna drie minuten neer. Toch bleef De Bock met gemengde gevoelens achter. “Ik ben enorm trots op wat ik heb laten zien vandaag, maar ik blijf ook wel met wat gemengde gevoelens zitten. Die limiet had puur mentaal voor mij als een hele eer aangevoeld. Daarnaast mag ik niet anders dan tevreden zijn, want ik loop mijn PR aan flarden, maar ik hoopte toch ergens om die limiet te behalen. Rond kilometer 32 is er in onze groep een enorme impuls geweest op aangeven van de Poolse atleten en daardoor viel ik alleen. Dat heeft misschien het verschil gemaakt. Dieter heeft een fantastisch debuut neergezet en ik ben ontzettend blij voor hem”, aldus De Bock.