Soufiane Bouchikhi heeft zich in het Duitse Dresden niet kunnen verzekeren van een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio op de marathon. Bouchikhi leek tot ongeveer 35 kilometer op schema te zitten voor de olympische limiet van 2u11:30, maar kreeg het in de slotkilometers bijzonder lastig. Onze landgenoot moest vrede nemen met de tweede plaats in 2u12:39. Het was de eerste keer dat hij de finish haalde in een marathon. De zege ging naar de Duitser Simon Boch, die na tien kilometer alleen viel, maar wel 2u10:48 noteerde.

Soufiane Bouchikhi is er niet in geslaagd om in het Duitse Dresden onder de olympische limiet op de marathon te duiken. Bouchikhi kon in het winderige en koude Dresden op een luxehaas rekenen met zijn broer Lahsene. Die laatste zou het zomaar even 27,5 kilometer volhouden en zijn oudere broer in een spreekwoordelijke zetel afzetten met nog een kleine 15 kilometer voor de boeg. Daarin leek onze landgenoot, die morgen 31 kaarsjes uitblaast, op weg naar een chrono in de buurt van de gevraagde 2u11:30 voor de Spelen. Na 35 kilometer kreeg hij het echter knap lastig.

De man met de hamer deed zijn werk en Bouchikhi verloor in de slotkilometers kostbare tijd. Het mocht niet zijn voor de atleet van RFCL, die over de finish liep in 2u12:39. Na drie marathons waarin hij de finish niet haalde, lukte het vandaag wel voor Bouchikhi, al ging hij resoluut voor de olympische limiet. Voorin voerde de Duitser Simon Boch een heus nummertje op. Boch viel na tien kilometer alleen, maar leverde een onwaarschijnlijk strijd tegen de elementen en zichzelf. Hij finishte in 2u10:48 en is daardoor voorlopig de derde snelste Duitser van het moment. De Nederlander Tom Hendrikse liep bij zijn debuut naar een degelijke 2u13:03.

Tijtgat met degelijke 10 kilometer

De atleten die in Dresden een 10 kilometer voor hun rekening namen, gingen van start om 9u30. De temperatuur lag toen nog om en bij het vriespunt en de wind stond al bijzonder strak. Door die omstandigheden leken toptijden niet tot de mogelijkheden te behoren. Winnaar Richard Douma moest vrede nemen met 28’55, twee weken eerder liep onze noorderbuur nog bijna 50 seconden sneller op diezelfde afstand. Lander Tijtgat werd verdienstelijk vierde in 29’06, al hoopte de atleet van ALVA op meer. Sander Vercauteren en Clément Deflandre finishten in de top 15 met respectievelijk 29’15 en 29’32.

Bij de vrouwen finishten de Duitse Katharina Steinruck en de Zweedse Sarah Lahti in 31’59. De Duitse kreeg de winst toegewezen in eigen land. Hanna Vandenbussche was goed voor 34’22. Juliette Thomas, die op het meest recente BK op de korte cross het podium haalde, dook onder 35 minuten met 34’52.