Morgen hervat de CrossCup na een relatieve winterstop van bijna twee en een halve maand. Voor het eerst in de geschiedenis van het regelmatigheidscriterium wordt er halt gehouden in Diest. Het Provinciedomein Halve Maan in Diest vervangt de manche in Rotselaar en doet ook dienst als het BK voor atleten met een handicap en het Vlaams kampioenschap in het veld. De eerste editie belooft meteen vuurwerk op te leveren met een sterk deelnemersveld bij de senioren vrouwen én de terugkeer van niemand minder dan Soufiane Bouchikhi.

Na een spreekwoordelijke winterstop hervat de CrossCup morgen met de vierde manche van het seizoen. Voor het eerst wordt er een wedstrijd georganiseerd in Diest, namelijk in het Provinciedomein Halve Maan. Het uitdagende, bochtige parcours belooft er modderig bij te liggen na de regenval van de afgelopen dagen. Bij de senioren vrouwen wordt het uitkijken naar een bijzonder schouwspel op meerdere fronten. Langs Belgische zijde verschijnen héél wat toppers aan de start. Lisa Rooms voert het klassement van de CrossCup aan. Zij wordt zondag uitgedaagd door onder meer Nina Lauwaert, Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom. Ook Mieke Gorissen en Eline Dalemans, die verstek moesten geven voor de manche van Roeselare na coronabesmettingen, zijn opnieuw van de partij. Astrid Verhoeven, die in oktober naar een snelle marathon in Amsterdam liep, maakt eveneens haar opwachting.

Hoe dan ook wordt het dus een interessante strijd tussen de Belgische dames, al lijkt de zege in Diest eerder weggelegd voor een Britse atlete. Kate Holt won in het verleden al twee keer de manche in Rotselaar, maar haar landgenotes Jessica Gibbon en Kate Avery kunnen nog meer adelbrieven voorleggen. Gibbon was op het meest recente EK cross zelfs goed voor een 11de stek en lijkt daardoor de gedoodverfde favoriet.

Kate Holt – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Bij de senioren mannen staat de wedstrijd in het teken van de terugkeer van Soufiane Bouchikhi. De meervoudige Belgische kampioen in het veld kiest opnieuw voor het veldlopen en de piste nadat hij zich ruim een jaar toelegde op de marathon. Na de manche in Diest verschijnt de 31-jarige atleet in principe ook aan de start van het BK in Brussel op 6 maart. Bouchikhi neemt het morgen onder meer op tegen de leider in de CrossCup, Michael Somers, die vandaag in actie komt in het Duitse Dortmund op een twee mijl. Clubdgenoot Nicolaï Saké zal zich na knappe resultaten in Mol en Roeselare ongetwijfeld opnieuw voorin willen mengen. Ook Oriëntatieloper Yannick Michiels zakt af naar Diest voor de CrossCup-manche.

Onze landgenoten zullen net zoals bij de vrouwen moeten afrekenen met een sterke Britse delegatie, aangevoerd door Mahamed Mahamed. Die laatste was recent goed voor 28’16 op tien kilometer op de weg en wordt dus de uitdager van dienst. Guillaume Grimard kon bij de beloften in de CrossCup nog geen potten breken in de afgelopen manches. De man van DCLA maakte dat echter meer dan goed door op het EK veldlopen naar een verrassende vijfde plaats te lopen. Vorige week tankte hij op het EK voor clubs vertrouwen. Morgen kijkt hij opnieuw recht in de ogen van zijn rechtstreekse concurrent Marco Vanderpoorten.

Ruben Querinjean (rechts) – Foto: Tomas Sisk

De korte crossen kunnen in principe ook de nodige spankracht opleveren. Ruben Querinjean was in Mol oppermachtig. De Luxemburger snelde op het EK veldlopen naar brons bij de beloften en lijkt de te kloppen man te gaan worden. Hij moet in Diest wel afrekenen met Pieter-Jan Hannes, Sven Bombeke, Tim Van de Velde en Simon Meganck. Ook Ruben Verheyden, de winnaar van de korte cross in Roeselare, is van de partij. Verheyden loopt op zaterdag wel een 1500m in Duitsland, waardoor hij niet met de meest frisse benen aan de start verschijnt. Hetzelfde kan gezegd worden over Hannes, die in Metz luxehaas moet spelen voor wereldrecordhouder op de 1500m in zaal, Samuel Tefera.

Bij de vrouwen op de korte cross zijn alle ogen gericht op Elise Vanderelst, die net zoals Verheyden deel uitmaakte van het bronzen team op de mixed relay in Dublin. Vanderelst was dominant in Mol en Roeselare en wil die lijn ongetwijfeld doortrekken. Op het gloednieuwe parcours in Diest wordt de Europese indoorkampioene op de 1500m uitgedaagd door Camille Muls, Annelies Nijssen, Mariska Parewyck en Jenna Wyns.

Een samenvatting van de CrossCup kan u morgennamiddag bekijken op Sporza.

Elise Vanderelst – Foto: Tomas Sisk