In de aanloop naar de CrossCup-manche van Roeselare komende zondag pakken we op onze website uit met een nieuwigheid. Er bevindt zich namelijk een spion onder de atleten die de afgelopen weken in het veld te bewonderen waren. Onze spion in het CrossCup-peloton blikt met plezier vooruit naar de manche bij de senioren heren in Roeselare. 

Op het moment dat de mottigste snorren van Movember zowat aan hun levenseinde komen, is het in Roeselare tijd voor de CrossCup, met bijbehorende EK-tickets. Bij de mannen wordt dat zelfs zonder enkele straffe gasten een interessant schouwspel. Na EK-zilver in 2019 zou de seniorenploeg bij de mannen dit jaar voor goud kunnen gaan, ware het niet dat er toch wel wat prominenten ontbreken in het verre West-Vlaanderen. Sterkhouder Soufiane Bouchikhi heeft marathonplannen, Robin Hendrix begint aan zijn profcarrière bij Defensie en de grootste concurrent van Belgisch kampioen John Heymans blijkt zijn eigen kuitbeen te zijn. En toch lijkt het een uiterst boeiend debat te gaan worden zondag. Er zijn namelijk vier zitjes gereserveerd op het vliegtuig naar Dublin en toch zitten we weer met zowat zes uitgesproken kanshebbers. En zoals gewoonlijk komt er altijd een verrassende naam boven water drijven.

Ik denk dat we Isaac Kimeli een zekerheid kunnen noemen, want Isaac is in supervorm. De concurrentie krabt zich in de haren bij het zien van zijn trainingen op Instagram. Lahsene Bouchikhi heeft nog geen crossen gelopen dit jaar, maar zal ongetwijfeld beresterk terugkomen uit Ifrane. Michael Somers beschikt als CrossCup-leider ook over mooie papieren, maar pakte die trui in het Molse zand, op een parcours voor specialisten. Ik reken hem nooit echt bij de favorieten, maar hij wurmt zich toch vaak op dat EK-wedstrijdblad. Die eerstgenoemde heren waren er in Lissabon 2019 ook bij en zullen hun plekje niet graag afstaan.

Isaac Kimeli – Foto: Golazo

Dat trio krijgt het vuur aan de schenen gelegd door Lander Tijtgat en Simon Debognies. Ik beschouw hen als ‘de flyers’ van het pak, ze zweven bijna over de modder. Toen Lander zich in 2017 plaatste voor Samorin dacht ik: “Dat zal dan toch zo stilaan zijn laatste wapenfeit zijn.” … Oeps (‘bloost’, red.) Tijtgat gaat op zijn laatste cross op Belgische bodem op rozen lopen, want iedereen aanwezig zal hém dat EK-ticket gunnen. Debognies heeft wat recht te zetten na Mol, maar kan met Isaac op een ploegmakker rekenen in de kopgroep én hij staat er meestal als het moet.

Één ding is zeker: één van deze kleppers moet thuisblijven. De selectiecriteria op atletiek.be zijn (voor een keer wél) duidelijk: “Een team bestaat uit vier atleten”, waardoor er in het begin van de koers wel eens gepokerd kan worden. De enige die daar mogelijks anders over denkt is Lahsene. Hij heeft de gewoonte – waarschijnlijk van z’n broer geleerd – om er serieus de pees op te leggen. Benieuwd hoe de rest van het veld op een flitsstart zou reageren. En dan zijn er nog de outsiders, die maar wat graag de favorieten willen laten zweten. Zeker in een boemelkoers, vermoed ik dat Nicolaï Saké wel eens heel dicht bij een retourticketje Dublin kan komen. Tenslotte is ook duatleet Arnaud Dely niet helemaal af te schrijven. Ook bij zijn Instagram-trainingen valt mijn mond soms open.

Lahsene Bouchikhi – Foto: Golazo

Ik hoor u denken: de beloften lopen toch ook mee? Klopt, maar deze winter was het nog niet veel soeps voor onze toppers in de categorie onder 23 jaar. Guillaume Grimard en Tim Van de Velde stapten uit in Mol, en waren nog niet op hun best in Berlare. Marco Vanderpoorten gaf wel een goede indruk in het zand, en is daardoor de leider in het klassement. Ze krijgen nog gezelschap van Thomas Vanoppen, die tijdens een Amerikaans avontuur even een tussenstop maakt in Roeselare. De beloften gaan zich iets nadrukkelijker moeten tonen om een team voor mekaar te krijgen, denk ik. Komaan hé, mannen!

En daarna komt mogelijks het grootste spektakel: de Facebook-reacties nadat de selectiecommissie zijn beslissing heeft genomen. Er zal weer royaal gestrooid worden met de termen “vriendjespolitiek”, “bobo’s” en “vanuit hun ivoren toren”. Dat is altijd iets om naar uit te kijken! Dus haal die popcorn maar boven, jongens en meisjes, het wordt een schone zondag!

Gegroet en tot snel!