Een aantal Belgen mogen zich opmaken voor een voorjaarsmarathon in Hamburg in de maand april. Global Sports Communication, het management van onder meer Eliud Kipchoge en Joshua Cheptegei, organiseert namelijk op 11 april een marathon in de Duitse stad. De marathon moet als springplank dienen richting de Olympische Spelen én zal in het geval van onze noorderburen in principe ook als Nederlandse ’trials’ fungeren. Soufiane Bouchikhi, Thomas De Bock en Nina Lauwaert zijn de grootste Belgische namen die alvast hun deelname hebben bevestigd. 

Een aantal landgenoten mogen zich opmaken voor een voorjaarsmarathon die er komt op Nederlands initiatief. Global Sports Communication en het NN Running Team hebben hun schouders namelijk onder een marathon in Hamburg gezet, getiteld ‘NN Mission Marathon’. Op 11 april moet een resem toppers de kans krijgen op Duitse bodem om zich alsnog te verzekeren van een olympisch ticket op de marathon. Langs Belgische zijde wordt het uitkijken naar Soufiane Bouchikhi, bij wie het licht uitging tijdens de marathon van Valencia, Thomas De Bock en Nina Lauwaert, die in Valencia finishte in 2u34″45. Bouchikhi en De Bock zullen hun blik moeten richten op de internationale eis van 2u11:30, aangezien ze niet over voldoende punten te beschikken om via de wereldranking kans te maken op een plekje voor de Spelen. Lauwaert heeft in principe gezien gunstige rangschikking voldoende aan de Belgische eis van 2u30:30 om naar Tokio te mogen. Pierre Denays debuteert in Hamburg en was in het verleden al sterk op 10 kilometer op de weg en de halve marathon. Dieter Kersten debuteert normaliter volgende maand al in het Duitse Dresden op de marathon. De winnaar van de CrossCup van vorig jaar liep nog nooit langer dan tien kilometer tijdens een officiële wedstrijd, waardoor zijn eerste marathon meteen een grote sprong wordt qua afstand. Bashir AbdiKoen Naert en Hanne Verbruggen verzekerden zich de voorgaande jaren al van Tokio.

Voor de Nederlandse atleten wordt Hamburg een heuse clash, aangezien de marathon zal fungeren als ’trials’ met het oog op de Spelen. Abdi Nageeye lijkt als Nederlands recordhouder buitenschot. Dat kan niet gezegd worden van Bart Van NunenBjörn Koreman en Frank Futselaar die wel al onder de limiet doken, maar nog geen zekerheid hebben over hun plaatsje. Bovendien zijn er met Mohamed AliRoy Hoornweg en Benjamin De Haan nog kapers op de kust. Jill Holterman hoopt zich dan weer bij de vrouwen van een ticket naar Tokio te verzekeren. Voorlopig is Andrea Deelstra de enige vrouwelijke noorderbuur met de limiet op de marathon.