Koen Naert heeft in het Duitse Dresden zijn PR op de halve marathon met vier seconden aangescherpt. Naert was héél bedrijvig tijdens de jacht op de Keniaan Kiptoo. In de slotkilometer zou onze landgenoot het onderspit moeten delven tegen een Duits trio. Met 1u01:38 verbeterde hij wel zijn ondertussen bijna drie jaar oud PR. Dieter Kersten tekende voor een ijzersterk debuut in zijn eerste officiële wedstrijd langer dan tien kilometer. Kersten viel na 7,5 kilometer alleen, maar beet door en finishte in 1u02:43. Ook Nikolaï Saké en Yannick Michiels kwamen sterk voor de dag met respectievelijk 1u03:24 en 1u04:09. 

Europees marathonkampioen Koen Naert is duidelijk back in business. Dat bewees Naert in het Duitse Dresden tijdens een halve marathon. Naert nam in de achtervolging op de Keniaan Kiptoo het initiatief in de achtervolgende groep. In de slotkilometer zou hij echter op een sterk Duits trio botsen met onder meer de latere winnaar Richard Ringer (1u01:33). Onze landgenoot kon zich echter optrekken aan een vierde stek in een knappe 1u01:38, zeker gezien de koude, winderige omstandigheden in de Duitse stad. Met die chrono doet hij vier seconden beter dan tijdens het WK halve marathon in 2018.

De strafste Belgische prestatie van de dag kwam mogelijk op naam van debutant Dieter Kersten te staan. Kersten volgde drie ronden van 2,5 kilometer met de groep van Naert, maar moest daarna even temporiseren. De atleet van ADD liep solo echter naar een bijzonder stevig debuut van 1u02:43 en dat tijdens zijn eerste wedstrijd langer dan tien kilometer. Op 11 april kan Kersten zomaar een gooi doen naar een olympisch ticket op de marathon. Hij bleef onder meer de Nederlanders Frank Futselaar en Bjorn Koreman voor. Dat duo dook al onder de olympische limiet, maar is nog niet zeker van Tokio. Ook Nikolaï Saké liep naar een knappe chrono in Dresden. Saké klokte af na 1u03:24 en dook zo net geen twee minuten onder zijn PR. Yannick Michiels was goed voor een eindtijd van 1u04:09. Bart Van Nunen werd de eerste noorderbuur op de zesde stek in 1u01:47, waardoor hij zich de derde Nederlandse performer aller tijden mag noemen.

Verbruggen duikt stevig onder PR

Hanne Verbruggen – Foto : Golazo

In de race bij de vrouwen werd het uitkijken naar onze landgenote Hanne Verbruggen, die zich begin december verzekerde van de Olympische Spelen in Tokio op de marathon. De atlete van VITA ging stevig van start in Dresden, maar na zo’n 7,5 kilometer moest ze toch wat gas terugnemen. Na een degelijke slotfase finishte Verbruggen uiteindelijk in een puike 1u13:30, waarmee ze haar PR met bijna twee en een halve minuut aanscherpte. De zege bij de vrouwen ging naar een ontketende Fabienne Schlumpf, die met 1u08:27 een Zwitsers record neerzette na een lange solo.