Soufiane Bouchikhi verschijnt zondag aan de start van de marathon in het Duitse Dresden. Bouchikhi zou normaal afgelopen zondag starten in de Zwitserse hoofdstad Bern, maar die marathon werd in laatste instantie uitgesteld door het slechte weer. Bouchikhi zal in Dresden kunnen rekenen op tempowerk van zijn broer Lahsene in de jacht op de olympische limiet van 2u11:30. Dieter Kersten heeft dan toch een plaatsje kunnen bemachtigen in Hamburg op 11 april. Daarnaast komen Koen Naert en Hanne Verbruggen komend weekend in actie op de halve marathon in Dresden. 

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor marathonlopers in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio. Afgelopen zondag zouden namelijk zowel Soufiane Bouchikhi als Dieter Kersten in actie komen in het Zwitserse Bern, maar daar staken de lokale weergoden een stokje voor. De mogelijke sneeuwval dwong de organisatoren tot uitstel. Uiteindelijk viel het weer in Bern gezien de voorspellingen bijzonder goed mee, maar het betekende wel dat de deelnemers naar alternatieven op zoek moesten. Die hebben onze landgenoten intussen gevonden. Bouchikhi opteert komende zondag voor het Duitse Dresden, waar hij met zijn broer Lahsene als tempomaker op zoek gaat naar een duik onder de olympische limiet van 2u11:30. Koen Naert en Hanne Verbruggen zijn al zeker van Tokio op de marathon en kiezen op Duitse bodem voor een halve marathon.

Ook Kersten heeft een oplossing gevonden nadat zijn marathondebuut in het water viel. De vice-Belgische kampioen in het veld mag namelijk samen met zijn trainingsmakker Thomas De Bock aantreden in Hamburg op 11 april. Kersten zal aan de startlijn meteen kennis kunnen maken met de snelste marathonloper aller tijden, Eliud Kipchoge.

World Athletics organiseert WK op de weg in 2023

Gisteren deelde World Athletics mee dat er vanwege de grote internationale interesse in 2023 voor het eerste een WK op de weg wordt georganiseerd. Dat WK op de weg zal naast de klassieke halve marathon ook een vijf kilometer op de weg opnemen in het programma. Daarnaast worden tal van wedstrijden voor de grote massa voorzien, vergezeld door een reeks activiteiten om het lopen op de weg te promoten. Momenteel zijn 12 steden geïnteresseerd om het allereerste WK op de weg te organiseren. In juli wordt de gaststad gekozen. Sinds eind 2018 is de vijf kilometer op de weg een officiële afstand. Joshua Cheptegei is de snelste man ooit met 12’51, Robin Hendrix bewees op 31 december dat hij de snelste Belg is op die afstand met een stevige 13’19. Bij de vrouwen is Beatrice Chepkoech sinds kort in het bezit van het WR dankzij haar 14’43 in Monaco.