World Athletics heeft aangekondigd dat er op de komende Olympische Spelen in Tokio maximaal tien Russische atleten onder een neutrale vlag mogen aantreden. Rusland blijft als land nog altijd geschorst door de grote dopingproblematiek die het land al jaren kent. Het systeem van Russen die als zogeheten ‘ANA-atleet’ kunnen deelnemen aan internationale competities werd na het WK in Doha opgeschort aangezien hoogspringer Danil Lysenko toen zou hebben gesjoemeld met zijn ‘Whereabouts’. De terugkeer van de ANA-atleten moet ook de voorzichtige start betekenen van de reïntegratie van Rusland in de internationale atletiekwereld;

Er is hoop voor Russische atleten om komende zomer alsnog in actie te komen op de Olympische Spelen in Tokio, weliswaar onder een neutrale vlag. Het gaat in dit geval onder meer over regerende wereldkampioenes in respectievelijk het hoog- en polsstokspringen Mariya Lasitskene en Anzhelika Sidorova en de hoogspringers Mikhail Akimenko en Ilya Ivanyuk, in Doha goed voor het zilver en brons. Die namen mogen zich namelijk dan toch opmaken voor de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft World Athletics meegedeeld in een persbericht. In totaal zullen welgeteld tien atleten onder een neutrale vlag mogen deelnemen aan de Spelen.

De ‘geste’ van World Athletics volgt nadat RusAf, de Russische Atletiekfederatie, begin maart een voorstel tot reïntegratie deed. Het systeem van de ‘ANA-atleten’ was namelijk sinds de problematiek rond hoogspringer Danyl Lysenko eind 2019 on hold gezet. De toegeving om tien atleten een kans te geven in Tokio is de eerste stap in de goede richting voor Russische atleten, al blijven de eisen bijzonder streng. Naast het bevestigen van eerder gemaakte fouten zal Rusland ook met een onafhankelijk agentschap op de proppen moeten komen in de strijd tegen doping. Voor hordeloper Sergey Shubenkov is het voorlopig een vraagteken of hij kans maakt om als ANA-atleet naar Tokio af te reizen. Shubenkov zou positief hebben getest op een controle in eigen land, maar er is bijzonder weinig geweten over de omstandigheden van die controle. Er hangt de Rus een schorsing van vier jaar boven het hoofd.

Nazarov zal titel niet verdedigen door dopingschorsing

Eerder vandaag maakte de Athletics Integrity Unit bekend dat olympisch kampioen in het hamerslingeren, Dilsjod Nazarov, de Olympische Spelen in elk geval zal missen. Een ondertussen tien jaar oud dopingstaal van de werper uit Tadzjikistan bleek na een hertest in 2019 sporen te bevatten van anabole steroïden. Nazarov werd toen per direct geschorst en weet sinds vandaag dat hij dus zeker tot en met september van dit jaar aan de kant staat. Daarnaast worden al zijn uitslagen van tussen 2011 en 2013 geschrapt.