Vorig weekend waren de Nederlanders al aan het feest in Valencia dankzij drie olympische limieten op de marathon met Andrea Deelstra bij de vrouwen en Bart Van Nunen en Frank Futselaar bij de mannen. Bjorn Koreman, recent goed voor een knaltijd op de halve marathon, kreeg een uitgelezen kans in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om ook mee te dingen naar een olympisch ticket. Koreman stelde niet teleur dankzij een stevig PR van 2u11:07. Daarmee duwt hij ook Futselaar uit de voorlopige Nederlandse selectie voor Tokio. 

Het verhaal van Bjorn Koreman is zonder twijfel bijzonder te noemen. De ondertussen 29-jarige Nederlander was tot en met 2013 een heuse kettingroker. Er moesten soms 35 sigaretten per dag aan geloven, maar nadat hij ontdekte talent te hebben voor het lopen gooide hij het over een andere boeg. De sigaret en bijhorende kuip gerstenat werden ingeruild voor een ijzeren discipline. Na jaren gestage progressie noteerde hij vorig jaar 2u17:26 bij zijn marathondebuut in Eindhoven. Het motiveerde onze noorderbuur des te meer om alles op z’n sport te zetten en dat werd de afgelopen maanden al beloond. Koreman liep een stevige halve marathon van 1u02:44 en leek klaar om een gooi te doen naar de olympische limiet op de marathon van 2u11:30. Hij zou vorige week zondag in het Poolse Olesno aan de start verschijnen, maar die race werd in laatste instantie alsnog geschrapt.

De olympische droom leek ver weg, tot er in Wenen een nieuwe kans opdook. Koreman greep die kans vandaag met beide handen, liep het merendeel van zijn 42,195 kilometer solo en snelde uiteindelijk in 2u11:07 over de finish, tevens goed voor winst. De kettingroker van weleer kan zich dus mogelijk opmaken voor Tokio dankzij een PR van meer dan zes minuten en dat in slechts zijn tweede marathon ooit. Dankzij die tijd is hij voorlopig sneller dan Frank Futselaar, die nu de vierde Nederlander met de limiet is. Futselaar dook vorige zondag in Valencia letterlijk naar de olympische limiet (2u11:29). Alleen de snelste Nederlander (Abdi Nageeye) is zeker van een plekje in Tokio, de overige tickets worden verdeeld aan de hand van het vormpeil van de kanshebbers. Futselaar was wel één van de eersten om Koreman te feliciteren na afloop via Twitter. De Nederlanders hebben duidelijk last van een luxeprobleem, aangezien Nageeye en Bart Van Nunen ook al onder de limiet doken. Al willen ook Khalid Choukoud en Mohamed Ali nog een poging doen om eveneens onder de olympische limiet te blijven. Bij de vrouwen verzekerde Andrea Deelstra zich voorlopige als enige van Tokio.

https://twitter.com/Frank_Futselaar/status/1338079704478265344

1 REACTIE

  1. Frank Futselaar is niet gewipt uit de voorlopige selectie in Nederland: de 1ste plek is sowieso voor de snelste loper. De twee andere plekken zijn aanwijsplekken. Deze twee plekken kunnen ingevuld worden door eender wie die de limiet gelopen heeft. Als de AtletiekUnie (Nederlandse equivalent van de KBAB/VAL/LBFA) beslist om die plek aan Frank te geven op basis van bijvoorbeeld een 10 km tijd of als ze oordelen dat zijn valpartij in Valencia hem veel tijd kostte dan gaat hij alsnog naar de spelen. Frank en Björn zijn overigens goede vrienden die het elkaar zeker gunnen om naar de spelen te gaan!

Reacties zijn gesloten.