Cynthia Bolingo zal haar vice-Europese titel op de 400m in zaal niet verdedigen komende winter. Bolingo, die afgelopen zomer de 400m links liet liggen na zware achillespeesproblemen in navolging van haar indoorsucces in 2019, hoopt zich samen met de Belgian Cheetahs wel van een ticket naar het Poolse Torun te verzekeren. De atlete wil namelijk alle mogelijke risico’s van een individuele deelname op blessurevlak vermijden. 

Cynthia Bolingo zal begin maart in het Poolse Torun haar vice-Europese titel op de 400m niet verdedigen. De atlete wil namelijk geen risico’s nemen, waardoor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio in het gedrang zouden komen. De 27-jarige Belgian Cheetah wil echter wél naar het EK in zaal met het aflossingsteam op de 4x400m. Afgelopen zomer maakte de atlete haar terugkeer op de piste nadat ze in 2019 alleen een indoorcampagne afwerkte. Na haar grote succes in Glasgow in 2019, waar ze voor de verrassing zorgde met een zilveren plak, ging het van kwaad naar erger met de achillespees van Bolingo. Het behaalde WK-ticket naar Doha werd aan de kant geschoven voor een lange revalidatie.

Het gekortwiekte zomerseizoen in 2020 kwam echter als een geluk bij een ongeluk voor de atlete. De korte sprint, haar oude liefde, kreeg de voorrang op de baanronde. Zowel op de 100m als op de 200m bewees ze op de goede weg te zijn, maar het was pas op het einde van haar beknopte zomerseizoen dat Bolingo écht van zich liet horen. De atlete van CABW verbeterde namelijk tot twee keer toe het BR op de eerder ongewone 300m, met als uitschieter 36″54 op de Nacht van de Atletiek. Ondanks die opsteker koestert ze komende winter geen individuele ambities in zaal. “De aflossingen staan op de planning, maar het is te riskant om daarnaast ook individueel te willen knallen”, aldus haar trainster Carole Bam, die tevens aan het hoofd van de Belgian Cheetahs staat.

De vrouwen op de 4x400m zullen stuk voor stuk sterk voor de dag moeten komen, willen ze kans maken op een selectie. Er zijn namelijk slechts twee tickets te verdienen op basis van opgetelde chrono’s in 2021. Het zal onder meer afwachten worden of het Nederlandse kwartet met Europese toppers zoals Femke Bol en Lieke Klaver ook EK-ambities koestert.

Cynthia Bolingo tijdens een heuveltraining in het Zoniënwoud – Foto: Quinten Lafort